Ruská ekonomika se podle Sberbank může zotavovat i deset let

Ruské ekonomice by mohlo trvat i deset let, než se vrátí na úroveň loňského roku, tedy do doby, než proti Rusko začaly západní státy zavádět sankce za jeho útok na Ukrajinu. Uvedl to dnes šéf největší ruské banky Sberbank German Gref, který byl v minulosti ruským ministrem hospodářství.

Sberbank

Podle Grefa se západní sankce dotýkají 56 procent ruského vývozu a 51 procent ruského dovozu. "To představuje hrozbu pro 15 procent hrubého domácího produktu (HDP) země," uvedl Gref na ekonomickém fóru v Petrohradě. "V důsledku toho, pokud nic nepodnikneme, budeme potřebovat zhruba jedno desetiletí, než se ekonomika vrátí na úrovně z roku 2021," dodal. Zároveň vyzval ke strukturálním reformám v ruském hospodářství.

Západní sankce výrazně omezily mezinárodní finanční transakce ruských bank či přístup Ruska k důležitým zařízením a součástkám pro automobilový, energetický a letecký průmysl. Ruští představitelé sice připouštějí hospodářské problémy, zároveň však tvrdí, že ruská ekonomika si vede lépe, než se původně předpokládalo. Upozorňují, že část exportu se už podařilo přesměrovat do jiných zemí a že Rusko těží z výrazného růstu cen energie, který je zčásti důsledkem západních sankcí, uvedla agentura Reuters.

Světová banka (SB) tento měsíc předpověděla, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 8,9 procenta. V lednu přitom počítala s jejím růstem, který tehdy odhadla na 2,4 procenta. SB předpokládá, že ruská ekonomika bude pokračovat v poklesu také v příštím roce, jeho tempo by však mělo zpomalit na dvě procenta. V roce 2024 počítá s návratem ruské ekonomiky k růstu, který by měl činit 2,2 procenta.

Témata: Sberbank | Rusko | ekonomika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější