Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy

Největší ruská banka Sberbank odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Sberbank dnes také uvedla, že za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy Kč).

Sberbank

Banka informovala, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné na to, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

"V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh," uvedla banka. "Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček," dodala.

Bezprecedentní kroky západních zemí, které mají kvůli ruské invazi na Ukrajinu izolovat ruskou ekonomiku a finanční systém, zahrnují i sankce vůči ruské centrální bance a vyloučení některých bank z globálního platebního systému SWIFT. Sberbank mezi nimi není.

Nezahrnout Sberbank a další ruské banky do rozhodnutí odpojit Rusko od globálního platebního systému SWIFT pokládá analytik Capitalinked.com Radim Dohnal za polovičaté řešení, které sílu této složky sankcí omezí. "Měli jsme být odvážnější a být připraveni na Evropu několik dní bez plynu. Přestože ekonomické náklady by byly značné, a mohlo by to za nějakých okolností vést k dílčímu odporu k politice EU a podpoře politiky agresora. V těchto dnech se musíme snažit o co největší vyhladovění či izolaci celého Ruska," řekl ČTK Dohnal.

I tak akcie Sberbank dnes klesly o dalších 98 procent proti úternímu zavíracímu kurzu. Akcie Sberbank v Londýně, kde jde o částečně funkční obchodování, za 14 dní klesly o 99,9 procenta. "Trh tedy čeká kolaps banky během pár dní," upozornil Dohnal.

Evropská centrální banka (ECB) na začátku týdne varovala, že evropské součásti Sberbank Europe hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů. Veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn ECB v úterý rakouský finanční regulátor. Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank a kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ v pondělí zahájila také Česká národní banka (ČNB).

Sberbank při oznámení hospodářských výsledků dnes také uvedla, že kvůli západním sankcím ztratila v letošním první čtvrtletí kontrolu nad svou evropskou divizí. Sberbank hodlá prodat některé své dceřiné společnosti v Evropě s celkovými aktivy 7,3 miliardy eur (186,2 miliardy Kč), aby se mohla zaměřit na jiné trhy.

Sberbank, která prostřednictvím své evropské součásti Sberbank Europe dosud působila mimo jiné v České republice, Rakousku, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, měla k 31. prosinci 2020 v Evropě aktiva zhruba za 13 miliard eur (přes 330 miliard Kč).

Klienti Sberbank si mají převést výplatu do jiné banky

Klienti Sberbank CZ si mají převést výplaty mezd a veškeré příchozí platby do jiné banky. Sberbank je nebude akceptovat a vrátí je zpět na účet odesílající banky. Zrušení účtu ale nyní není možné. Vyplývá to z informací uvedených na webových stránkách banky. Česká národní banka zahájila v pondělí kroky k odebrání licence Sberbank CZ.

Banka uvedla, že její klienti nepřijdou o investice do fondů. Investiční fondy nespadají do majetku Sberbank CZ, a nejsou tedy nijak ovlivněny nynější situací: Banka je bude v nejbližších dnech informovat o možnostech převedení správy peněz k novému distributorovi.

Všichni klienti dostanou v nejbližší době informace o tom, jakým způsobem můžou plnit závazky vůči bance. Klienti jsou totiž i nadále povinni řádně splácet své úvěry u Sberbank CZ. K těmto platbám již nadále není možno využívat trvalé platby, nastavené na účtech vedených u Sberbank CZ. Budou je muset splácet z účtů vedených u jiných bank.

Otázka, zda budou klienti platit poplatky za vedení účtu nebo za jiné služby, když nemají k účtu přístup, je podle banky momentálně v řešení. Sberbank CZ uvedla, že se pokusí minimalizovat negativní dopad na klienty.

Internetové bankovnictví pro komerční klienty (Sberbank Online Banking) je opět otevřené a je možné si přes něj ověřit jak výši zůstatku na účtu, tak i zadané trvalé platby nebo inkasa z účtu. Internetové bankovnictví pro retailové klienty (Sberbank Online) banka vzhledem k vysokému zájmu klientů o znovuzpřístupnění služby spouští postupně. Přes on-line bankovnictví dále není možné provádět žádné internetové transakce.

Klienti Sberbank, která má vazby na Rusko, začali minulý týden po ruské invazi na Ukrajinu vybírat své peníze a účty rušit. Tvořily se fronty. Banka v pátek odpoledne své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Možné jsou karetní transakce do částky 1000 korun za den. Česká národní banka oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence.

Garanční systém finančního trhu zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy Kč. Klienti Sberbank CZ budou vypláceni prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky. Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank v ČR působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120.000 klientů.

Témata: Sberbank

Související:

Nejnovější