Ruský parlament ratifikoval dohody se separatisty z Ukrajiny

Obě komory ruského parlamentu dnes hladce schválily dohody s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou, které se separatistickými regiony na východě Ukrajiny v pondělí uzavřel ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu dnes podle ruských médií ratifikační proces završil, když po hlasování parlamentu podepsal příslušné listiny.

Rusko, Kreml

Prezidentské výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik Putin podepsal v pondělí a na jejich základě vzápětí nařídil ruské armádě, aby ve východoukrajinských regionech zahájila "mírovou misi". Dnes Putin podle agentury TASS získal i formální souhlas ruských senátorů s nasazením vojsk v cizině "v souvislosti se situací v Donbasu".

Poslanci Státní dumy dnes dopoledne schválili dohody jednomyslně. Zákonodárci přitom změnili ratifikační zákony, takže smlouvy vstoupí v platnost ihned po jejich zveřejnění, napsala agentura TASS. Ratifikovat dohody s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou předem doporučily Dumě její příslušné výbory. Jednomyslně pak dohody potvrdili i zákonodárci v horní komoře parlamentu.

Dohody o "přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci" se uzavírají na dobu deseti let s automatickým prodloužením o pětiletá období, napsala dnes agentura TASS.

V dokumentech se podle ní dále píše, že každá strana poskytne druhému signatáři právo budovat a používat vojenské základny a zařízení na svých územích a ochranu hranic Doněcké lidové republiky (DLR ) a Luhanské lidové republiky (LPR) bude zajišťována "společným úsilím smluvních stran na základě zájmu jejich vlastní bezpečnosti, míru a stability".

"Smlouvy předpokládají ochranu etnické, jazykové, kulturní a náboženské identity národnostních menšin. Občané Doněcké a Luhanské lidové republiky budou moci mít ruské občanství... a strany podepíší také další dohody o řešení otázek dvojího občanství," píše dále TASS. Podle agentury se dohody dále zabývají finančními a hospodářskými otázkami, které mimo jiné předpokládají jako měnu na území obou republik ruský rubl.

Agentura Interfax informovala, že ujednání dnes jednomyslně ratifikovaly také parlamenty obou separatistických republik. Podle této agentury se očekává, že dohody vstoupí v platnost "dnem výměny ratifikačních listin".

Většina západních zemí označila poslední kroky Moskvy za porušení mezinárodního práva a připravuje sankce. Uznání nezávislosti proruských separatistických regionů na východě Ukrajiny prohloubilo obavy Západu z vypuknutí nového konfliktu v Evropě.

Dokumenty mohou podle agentury AP připravit půdu pro vstup ruských vojsk hlouběji na území Ukrajiny, jak se obávají USA a jejich spojenci. Krátce po Putinově podpisu dekretu začaly přes území ovládané separatisty přejíždět kolony obrněných vozidel, uvedla AP. Z prvotních informací ovšem nebylo jasné, zda se jedná o ruská vozidla.

Otázkou zůstává, v jakém rozsahu uzná Moskva hranice povstaleckých republik. Podle některých ruských poslanců by mohla uznat republiky v původních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti. Proruští separatisté totiž ovládají přibližně třetinu tohoto území, zatímco většina regionu je dál pod kontrolou ukrajinských vládních sil. Povstalci přitom vznášejí nárok i na další území na východě Ukrajiny, která momentálně nekontrolují.

Z Moskvy v tomto ohledu zatím zaznívají ne zcela jasné informace. Například náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Rudenko řekl, že Rusko uzná DLR a LPR v rámci hranic, v nichž úřady těchto republik mají pravomoc. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes podle TASS řekl, že tomu bude v rámci hranic, ve kterých se prohlásily republikami: "V hranicích, ve kterých existují a byly vyhlášeny."

Témata: Rusko

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější