Ruská vojska jsou u ukrajinských hranic stále ve vysokém počtu, uvedl Lipavský

Situace na hranicích Ukrajiny je stále velmi vyostřená, ruská vojska jsou tam stále ve vysoké koncentraci. Primární odpovědí na případnou eskalaci konfliktu jsou sankce, o vojenské účasti přímo na Ukrajině se nyní nehovoří. V dnešním rozhovoru to rádiu Frekvence 1 řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jan Lipavský (vlevo) na jednání vlády.

Česko podle něj zvyšuje bezpečnostní opatření pro případ, že by například byla nutná evakuace českých občanů z Ukrajiny při stupňování konfliktu.

Po opatrném optimismu Západu z předchozích dnů dnes opět zesílily obavy z reálného nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic Moskva v poslední době nashromáždila více než 100.000 vojáků. Od noci na dnešek se totiž na východě Ukrajiny ozývala minometná střelba, z níž se navzájem obviňovali Ukrajina a místní proruští separatisté. Moskva přitom dlouhodobě popírá, že by se chystala svého souseda napadnout.

"Rozhodně je to odsouzeníhodné. Útoky tam nepatří. Byl tam i útok na civilní objekty. My ty útoky odsuzujeme, ale těžko soudit, jaké bude pokračování," řekl Lipavský. Podle ukrajinské strany proruští separatisté při ostřelování poničili školku. "Stále platí, že situace je velmi vyeskalovaná. Vnímáme, že ruská vojska ve vysoké koncentraci jsou stále u hranic s Ukrajinou," dodal ministr.

Připomněl, že Česko upravilo režim na velvyslanectví v Kyjevě a generálním konzulátu ve Lvově. Rodinní příslušníci pracovníků ambasády v Kyjevě už dříve odcestovali, k opuštění Ukrajiny se rozhodlo též pět dalších zaměstnanců. Na velvyslanectví podle pondělního vyjádření náměstka ministra zahraničí a vedoucího pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martina Dvořáka (STAN) zůstalo přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově zhruba 30. Konzulát bude podle dnešního vyjádření mluvčí ministerstva Lenky Do pro ČTK posílen o další čtyři.

Zároveň česká diplomacie podle Lipavského zvyšuje určitá bezpečnostní opatření, aby země byla připravena například na případnou evakuaci českých občanů při eskalaci konfliktu. ČR také hledá další varianty humanitární pomoci. Jeden konkrétní návrh byl zatím při pracovní debatě odložen, řekl Lipavský.

Moskva ve své aktuální reakci na americkou odpověď na ruské návrhy ohledně bezpečnostních záruk zopakovala požadavek na stažení sil NATO ze střední a východní Evropy. Dokument podle ruských agentur opět zmiňuje také námitku proti případnému vstupu Ukrajiny do NATO. V odpovědi je také zdůrazněno, že Rusko nemá v plánu "vtrhnout na Ukrajinu". Moskva ale opět varuje, že bude muset přijmout blíže neupřesněná vojenská opatření, pokud Západ její návrhy zavrhne.

Lipavský považuje požadavky za nelegitimní. Zmínil také, že dříve ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov adresoval jemu i šéfům diplomacií dalších členských států EU a NATO dopis, na který unie a aliance odpověděly jednotně. Ruský velvyslanec podle Lipavského apeloval na jeho náměstka, zda by Česko neodpovědělo samostatně, ministr ale považuje společnou reakci za silnější. "Ruská strana by ráda dostala mnoho různých odpovědí od mnoha různých evropských zemí a potom v tom hledala rozdíly," konstatoval.

Aktuálně se nehovoří o vojenské účasti přímo na Ukrajině. "Ale samozřejmě je naším dlouhodobým zájmem, aby východní křídlo NATO bylo co nejlépe zabezpečené," řekl Lipavský. Pokud by se konflikt vystupňoval, primární odpovědí jsou sankce, které se připravují na půdě EU.

"Přál bych si, aby celá věc skončila bez násilí, aby ruská strana nějakým způsobem ustoupila, abychom klidně dokázali najít diplomatické řešení," řekl Lipavský. Česko ale musí být připraveno na všechny varianty, míní.

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Související:

Nejnovější