Ruské a běloruské tenisty kvůli invazi vyloučili z Wimbledonu, Navrátilová je proti

Ruští a běloruští tenisté byli kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z Wimbledonu. Dnes o tom informovali organizátoři londýnského grandslamu, který v All England Clubu začne 27. června. Vedení mužského okruhu ATP se proti rozhodnutí ohradilo.

Tenis, ilustrační fotografie

"Uvědomujeme si, že to je tvrdý trest, a mrzí nás, že hráči a hráčky budou trpět kvůli krokům lídrů ruského režimu," uvedl v prohlášení předseda All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) Ian Hewitt, který krok projednával i s britskou vládou.

O vyloučení Rusů a Bělorusů dnes nejprve informoval zpravodajský web Sportico. Posléze to potvrdili i pořadatelé, kteří původně chtěli verdikt oznámit až v polovině května.

"Vzhledem k obrovské sledovanosti turnaje nechceme, aby byl zneužit k propagaci ruského režimu. A také máme obavy o bezpečí veřejnosti, hráčů a jejich rodin, proto jsme nemohli rozhodnout jinak," uvedl Hewitt.

Zákaz znamená, že v mužské dvouhře budou chybět světová dvojka Daniil Medveděv nebo osmička Andrej Rubljov, který přitom bezprostředně po zahájení invaze vystoupil proti válce na Ukrajině.

Řada ruských hráček je i v ženské světové špičce. V žebříčku je nejvýše postavená Anastasija Pavljučenkovová, které patří patnáctá příčka. Nejvýše postavenou Běloruskou je Aryna Sabalenková na čtvrtém místě, o Wimbledon přijde i dvojnásobná grandslamová šampionka Victoria Azarenková.

Kreml se proti vyloučení ruských hráčů z Wimbledonu důrazně ohradil už po zveřejnění zprávy webu Sportico. "Znovu používají sportovce jako rukojmí pro politické předsudky, politické intriky. To je nepřijatelné," rozčiloval se podle AFP mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

"Myslím, že to je špatné rozhodnutí, ale nemůžeme s tím nic dělat. Ruský tenisový svaz už zkusil všechny možné kroky. Tohle rozhodnutí jde proti sportovcům," přidal šéf ruského tenisového svazu Šamil Tarpiščev.

Proti rozhodnutí pořadatelů se ohradili také představitelé ATP. "Je to nespravedlivé a může to být nebezpečný precedens do budoucna," uvedli v prohlášení na webu.

"Diskriminace na základě národnosti je také v rozporu s dohodou uzavřenou s Wimbledonem, protože jediným kritériem pro účast je postavení v žebříčku. Dalšími kroky budeme řešit po poradě s vedením a dalšími členy," uvedla organizace.

Účast ve Wimbledonu byla naposledy zakázána po druhé světové válce tenistům z Německa a Japonska. "Je naší povinností se připojit k celosvětové iniciativě a omezit ruský vliv nejtvrdšími možnými sankcemi," uvedl AELTC na twitteru.

Současně však organizátoři dodali, že pokud by se situace na Ukrajině do června změnila, zákaz startu ruských a běloruských tenistů v All England Clubu by mohli přehodnotit.

Tenis je jedním z mála sportů, kde nebyli ruští a běloruští sportovci plošně vyloučeni z mezinárodních soutěží. Mezinárodní federace ITF jim zakázala účast ve všech týmových soutěžích včetně Davis Cupu a Poháru Billie Jean Kingové, mohou však jako neutrální hrát na turnajích profesionálních okruhů WTA a ATP i grandslamech řízených ITF.

Navrátilová nesouhlasí s vyřazením ruských a běloruských tenistů z Wimbledonu

Tenisová legenda Martina Navrátilová označila vyřazení ruských a běloruských tenistů z letošního ročníku Wimbledonu za špatné rozhodnutí. Naopak tenisté u Ukrajiny dnešní oznámení pořádajícího All England Clubu přivítali a vyzvali k tomu, aby se nemohli ruští a běloruští sportovci zúčastnit žádných sportovních akcí.

"Takové vyloučení, vzhledem k tomu, že ti hráči nenesou žádnou vinu, není řešení. Myslím, že je to špatné rozhodnutí. Tenis je demokratický sport. Je těžké vidět, když to politika ničí," citovala agentura Reuters devítinásobnou vítězku wimbledonské dvouhry Navrátilovou.

Pětašedesátiletá pražská rodačka považuje rozhodnutí trestat tenisty za vojenskou agresi Ruska na Ukrajinu za přehnané. "Soucítím s ukrajinskými hráči a ukrajinským lidem - je hrozné, co se tam děje - ale myslím si, že tohle je víc, než bylo nutné," řekla Navrátilová k vyloučení tenistů.

"Tenisté se octli na špatné straně politiky. Snad je to jen jednorázová záležitost a nebude se to rozšiřovat. All England Club udělal tohle rozhodnutí ve vzduchoprázdnu a mám pocit, že nevidí celý problém globálně," dodala držitelka celkově 59 grandslamových titulů.

Nesouhlas s rozhodnutím All England Clubu už vyjádřily také obě profesionální organizace ATP a WTA. Vedle Navrátilové ho zkritizoval také australský tenista John Millman. "Myslím, že Ukrajině by bylo více k užitku, kdyby Wimbledon věnoval svůj veškerý zisk na humanitární pomoc, než aby vyloučil ruské a běloruské tenisty," napsal na sociálních sítích dvaatřicetiletý hráč.

Představitele Wimbledonu podpořené britskou vládu naopak ocenil bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov, jenž se minulý měsíc vrátil do Kyjeva, aby pomáhal při obraně Ukrajiny. "Každý sport, byznys nebo cokoli jiného by měly zaujmout stejné stanovisko, dokud Rusové nepovstanou a nezastaví svého krvavého vůdce a všechny ty válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Wimbledon a Británie ukázaly cestu, jak zastavit celé tohle šílenství," uvedl Dolgopolov.

Krok Wimbledonu kvitovali ve společném prohlášení ukrajinské tenistky Elina Svitolinová a Marta Kosťuková a bývalý hráč Serhij Stachovskij. "Požadujeme, aby měli ruští a běloruští sportovci zákaz startu na všech mezinárodních akcích, tak jako to už udělal Wimbledon," napsali.

"V dobách krize znamená mlčení souhlas s tím, co se děje. Zaznamenali jsme, že někteří ruští a běloruští hráči se občas vágně zmínili o válce, ale nikdy zřetelně neřekli, že ji zahájily Rusko a Bělorusko na území Ukrajiny. Mlčení těch, kteří se pro něj rozhodli, je nesnesitelné a vede k pokračování vraždění v naší vlasti," dodalo trio ukrajinských tenistů.

Témata: tenis | wimbledon

Související:

Nejnovější