Moskva tvrdí, že se ruské síly zmocnily Soledaru. Kyjev ztrátu města popírá

Ruská invazní vojska se podle Moskvy zmocnila východoukrajinského města Soledar, o které sváděla těžké boje s ukrajinskými obránci. Ruské ministerstvo obrany dnes podle tiskových agentur sdělilo, že jeho armáda město dostala pod kontrolu ve čtvrtek večer. Ukrajinská armáda ztrátu Soledaru popřela, boje podle mluvčího východního uskupení ukrajinských sil Serhije Čerevatého pokračují uvnitř města. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruská armáda

"Večer 12. ledna bylo dokončeno osvobození města Soledar, které je důležité pro pokračování úspěšných útočných operací v doněckém směru," prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, přičemž použil termín "osvobození", kterým Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinských měst.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil však podle ruskojazyčného webu stanice BBC uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly jsou stále ve městě a bojují. "Boje se odehrávají v samotném městě. Informace o tom, že se ukrajinské síly stáhly ze Soledaru, není pravdivá. Boje tam pokračují," uvedl Čerevatyj a podotkl, že nepřítel tam má převahu, jelikož k Soledaru vrhnul maximum svých sil. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ráno uvedla, že noc v Soledaru byla "horká" a boje pokračovaly.

Mluvčí ruského ministerstva obrany tvrdil, že Rusko dobylo Soledar s pomocí nepřetržitých úderů letectva, raketových vojsk a dělostřelectva na pozice ukrajinských ozbrojených sil. Podle Konašenkova plná kontrola nad Soledarem umožňuje Rusům odříznout zásobovací trasy a zablokovat a obklíčit ukrajinské jednotky v Bachmutu, který se nachází několik kilometrů jihozápadně od Soledaru a Rusko se ho snaží dobýt už měsíce.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední zprávě o situaci na Ukrajině napsal, že ruské invazní síly pravděpodobně obsadily většinu, ne-li celý Soledar. Podle analytiků ISW však nejde o operačně významný vývoj - označili ho za "malé vítězství" pro ruskou armádu, které pravděpodobně není předzvěstí brzkého obklíčení Bachmutu.

O strategickém významu Soledaru se vedou diskuze, podle některých názorů by jeho dobytí usnadnilo Rusům přístup k Bachmutu a zkomplikovalo zásobování ukrajinských obránců. ISW se nicméně ve své poslední zprávě domnívá, že "ruské informační operace" význam Soledaru zveličily. Institut soudí, že obsazení Soledaru neumožní ruským silám získat kontrolu nad důležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu ani se lépe rozmístit k obklíčení města v krátkodobém horizontu.

Obě strany utrpěly podle agentury Reuters v bitvě o nevelký Soledar, kde před ruskou invazí žilo na 10.000 obyvatel, velké ztráty. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nedávno označil v rozhovoru s agenturou AFP boje o kontrolu nad Soledarem a Bachmutem za nejkrvavější od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Pád Soledaru, kde se nacházejí rozsáhlé solné doly, by podle agentury AP pro Kreml znamenal vzácné vítězství po řadě neúspěchů na bojišti, kterým čelí ruská vojska v posledních měsících své invaze na Ukrajinu.

Část ukrajinských vojáků se stahuje ze Soledaru, uvádí tým CNN

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl dnes reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva dnes uvedla, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl.

"Zdá se, že jedná o vcelku organizované stahování," uvedl reportér Ben Wedeman, který se situaci na bojišti snaží pozorovat ze zákopů zhruba čtyři kilometry od Soledaru. Dnes odpoledne se od města podle něj stále ozývala minometná a raketová palba. Situace je ale i v blízkosti města nepřehledná, protože od ukrajinských vojáků má jeho tým často protichůdné informace.

"Někteří nám říkají, že město je blízko pádu, další nám říkají, že alespoň části města mají ještě v držení Ukrajinci," uvedl Wedeman. Ukrajinci podle něj z jeho pozice pálí ve směru na město, nepozoruje mezi nimi ale náznaky paniky.

Pokud se potvrdí ruské vítězství v Soledaru, bude se podle CNN jednat spíše o symbolické než o strategické vítězství. Malé město leží uprostřed Donbasu, na severu Doněcké oblasti. Jen několik kilometrů jihozápadně se nachází větší Bachmut, který je v posledních měsících místem nejzuřivějších bojů z celé fronty.

Soledar je podle ruského ministerstva obrany důležitý pro pokračování útočných operací a spekuluje se i možném získání tamních solných dolů. Pro ruské ozbrojené síly by ale jeho dobytí znamenalo především vítězství po řadě neúspěchů, které je na frontě provázejí už od začátku léta, píše CNN.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější