Rusko bude pátrat po svém majetku v zahraničí

Rusko vynaloží blíže neurčené finanční prostředky na nalezení ruského majetku v zahraničí a jeho následnou právní ochranu. Pátrat se bude i po majetku z dob Sovětského svazu a Ruského impéria, vyplývá z dekretu.

Vladimir Putin

Dekret podepsal ruský prezident Vladimir Putin, informovala ruská státní agentura TASS. Dalším předpisem mají být zajištěny prostředky na údržbu a provoz ruského majetku v zahraničí.

Poskytnuté peníze mají zejména posloužit k pokrytí nákladů, které si vyžádá proces hledání nemovitostí ve vlastnictví Ruské federace, bývalého Ruského impéria a bývalého Sovětského svazu, vyplývá z dokumentu.

Web Ukrainska Pravda připomněl, že členské státy Evropské unie začaly od letošního ledna implementovat návrh Evropské komise na využití zmrazených ruských aktiv v hodnotě asi 300 milionů dolarů ve prospěch Ukrajiny, kterou Rusko před téměř dvěma lety napadlo.

Ruští představitelé v reakci na to pohrozili odvetnými kroky. Kreml ústy mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova oznámil, že bude veškeré pokusy o konfiskaci majetku považovat za krádež.

Témata: Vladimir Putin | Rusko

Související:

Nejnovější