Rusko hlásí další rekord v počtu zemřelých s covidem, bude týdenní volno

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem-19 týdenní pracovní volno. Vládní návrh, se kterým přišla v úterý vicepremiérka Taťjana Golikovová, dnes podpořil prezident Vladimir Putin. Placené pracovní volno bude v zemi od 30. října do 7. listopadu. Nejhůře koronavirem postižené regiony mohou volno vyhlásit už od 23. října.

Rusko, Moskva

Země mezitím za poslední den zaregistrovala 1028 úmrtí s covidem-19, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Vysoké nadále zůstávají i denní přírůstky nakažených - testy za posledních 24 hodin odhalily koronavirus u 34.073 lidí.

"S ohledem na současnou situaci rozhodně podporuji návrh na vyhlášení nepracovních dnů s náhradou mezd pracovníků po celé zemi v období od 30. října do 7. listopadu," prohlásil Putin na setkání s členy vlády podle agentury TASS. Regiony s nejhorší epidemickou situací vyzval, aby zvážily, zda volno nezavedou už od této soboty. "Pokud to bude nezbytné, nepracovní dny by mohly být prodlouženy i po 7. listopadu," dodal šéf Kremlu.

Rusy zároveň znovu vyzval, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. "Máme bezpečnou a efektivní vakcínu. Vyzývám vás, jděte se očkovat. Je to otázka vašeho života a životů lidí kolem vás," prohlásil prezident.

Dnes oznámený denní přírůstek nakažených je nepatrně menší než u dosavadního denního maxima infikovaných, které ruské úřady zaznamenaly v neděli, kdy se koronavirus prokázal u 34.325 osob.

Ruské úřady kvůli zhoršující se epidemické situaci, kdy přibývá infikovaných i zemřelých, postupně zpřísňují protikoronavirová opatření. Moskevský starosta Sergej Sobjanin v úterý mimo jiné oznámil čtyřměsíční domácí izolaci pro neočkované obyvatele metropole starší 60 let a požaduje také povinnou vakcinaci 80 procent pracovníků ve službách do konce roku, dosud žádal 60 procent očkovaných. Dnes se v ruských médiích objevily informace, že moskevské úřady zvažují zavedení krátkodobého lockdownu v metropoli po dobu dnech schválených nepracovních dnů. Jsou připraveny na týden zavřít vše kromě obchodů s potravinami a lékáren, napsal list Kommersant.

Úřady horšící se epidemickou situaci přičítají zejména pomalému očkování. Podle operativního štábu zdravotníci k pondělku plně očkovali 45 milionů Rusů, tedy 32 procent populace. Agentura AP upozorňuje rovněž na to, že veřejnost je laxní k preventivním opatřením a vláda se příliš neměla k zavedení přísnějších opatření. Kreml až dosud vylučoval nový celostátní lockdown a zpřísňování restrikcí nechal na jednotlivých regionech. V mnoha z nich mezitím omezili například účast na velkých akcích nebo přístup do divadel, restaurací a dalších zařízení.

Ministr zdravotnictví Michail Muraško mezitím připustil, že zdravotnický systém země je pod obrovským tlakem. Léčbě pacientů s covidem-19 se v současné době v Rusku věnuje na 650.000 ruských zdravotníků, řekl agentuře Interfax.

Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa, kde žije přibližně 146 milionů lidí, prokazatelně nakazilo koronavirem přes osm milionů osob, z nichž podle operativního štábu 226.353 zemřelo, uvedla agentura TASS. Ruský statistický úřad Rosstat ovšem uvádí kolem 420.000 obětí, neboť eviduje i osoby, u kterých se covid zjistil až po smrti.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější