Rusko hlásí třetí den v řadě přes 40.000 nakažených

V Rusku se nadále udržují vysoké denní přírůstky infikovaných koronavirem, v neděli jich třetí den v řadě přibylo víc než 40.000. Zemřelých pacientů s nemocí covid-19 přitom bylo už sedmý den po sobě přes tisíc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil vládní krizový štáb. Rusko má kvůli vážné epidemické situaci tento týden mimořádné pracovní volno.

Rusko, ilustrační foto

Druhý den uplynulého víkendu podle krizového štábu v Rusku přibylo 40.402 lidí infikovaných koronavirem. V sobotu úřady zaznamenaly rekordní denní přírůstek 40.993 nakažených. Počet potvrzených případů nákazy od začátku pandemie se v zemi zhruba se 146 miliony obyvatel k dnešku zvýšil na 8,55 milionu.

Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní poradě označil situaci za velmi těžkou. "Více než 40.000 případů za den. To se nikdy dřív nestalo," poznamenal. Zároveň nařídil ministrovi obrany pokračovat v podpoře civilního zdravotnictví, včetně výstavby polních nemocnic, bude-li to nutné.

Nemoci covid-19 jen za neděli podlehlo 1155 pacientů, o tři méně než v sobotu. Zatím nejvíce zemřelých za jeden den, a to 1163, operativní štáb zaznamenal minulý týden ve čtvrtek. K dnešku eviduje celkem 239.693 těchto úmrtí od začátku pandemie.

Ruský statistický úřad Rosstat nicméně v pátek zveřejnil údaje, které ukazují, že skutečný počet zemřelých pacientů s koronavirem je v zemi přibližně dvojnásobný. Od loňského dubna do konce letošního září Rosstat zaregistroval kolem 460.000 těchto úmrtí.

Ruská vláda rozdílná čísla krizového štábu a statistického úřadu vysvětluje tím, že statistici do svých čísel zahrnují i zesnulé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Úřady kvůli trvajícím vysokým denním přírůstkům nakažených postupně obnovují některá koronavirová opatření. Dneškem navíc začal v celé zemi týden pracovního volna. Novgorodská oblast, ležící na severozápad od Moskvy, se stala první, která dnes ohlásila, že pracovní volno prodlouží o další týden.

O tom, že jeden týden nestačí k obratu v situaci, dnes hovořila i hlavní hygienička Anna Popovová. Ta stojí v čele úřadu Rospotrebnadzor, který dbá o zdraví spotřebitelů. "Účinek od přijímaných a již přijatých opatření nepřichází hned, ale je na to nutný čas. Nejspíše bude nutné více času," řekla podle agentury Interfax. Na jednání koordinační rady vlády pro boj proti koronaviru také upozornila, že v 78 z 85 ruských regionů počty infikovaných dál rostou.

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirovou infekcí je Moskva, kde za neděli přibylo 7103 nakažených. "Dynamika šíření nemocí se mírně snížila, ale situace zůstává obtížná," řekl k situaci ve svém městě starosta Sergej Sobjanin, kterého citovala agentura TASS. Poukázal na to, že jen za minulý týden bylo hospitalizováno ve vážném stavu 10.000 lidí.

V ruské metropoli platí od čtvrtka minulého týdne částečná uzávěra. Otevřené jsou jen obchody s nezbytným zbožím, jako jsou lékárny a supermarkety. Zavřené jsou školy a školky, restaurace a kavárny mohou jídlo prodávat jen s sebou.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější