Rusko mělo na Ukrajině ztratit 36 tisíc vojáků. Soustředí se na postup u Charkova

Ruské invazní jednotky se snaží získat zpět ztracené pozice v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Terčem ruských dělostřeleckých útoků se stalo několik městeček na východ od Charkova. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Ruské ozbrojené síly také pokračují ve snahách obklíčit Lysyčansk.

Ruská armáda, ilustrační foto

"Nepřátelské jednotky se ve směru na Charkov soustředí na zadržování akcí našich vojsk a brání jejich dalšímu postupu," píše ukrajinský generální štáb. Uvedl také, že útočící ruské jednotky ostřelovaly Zoločiv, Lozovu a zhruba deset dalších obcí v Charkovské oblasti.

Ruské síly podle ukrajinské armády soustředí své úsilí také na boje v oblasti Lysyčansku a Bachmutu v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Ve směru na Bachmut prováděly nálety a ostřelovaly několik vesnic. Ruské jednotky útočí také v Doněcké oblasti, píše ukrajinské vojenské vedení.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své poslední analýze shrnující dění na bojišti v pátek uvedl, že ruské síly se nadále soustředily na obklíčení ukrajinských vojáků bránících Lysyčansk v Donbasu. Ruské síly podle ISW dosáhly nepatrných úspěchů východně od Bachmutu, nepodařilo se jim ale zcela zablokovat dálnici směrem na Lysyčansk. Ukrajinským jednotkám se podařilo odrazit útok na lysyčanský závod na výrobu želatiny, o jehož obsazení předem informovalo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské obranné síly pokračují v čištění Hadího ostrova v Černém moři, odkud se ve čtvrtek stáhly ruské invazní jednotky. Ukrajinští vojáci na ostrově zničili ruské vybavení, uvedl podle agentury Unian mluvčí oblastní správy Serhij Bratčuk. V pátek podle ukrajinských ozbrojených sil ostrov bombardovaly ruské stíhačky a použily přitom zakázané fosforové bomby.

Rusko při svých útocích na ukrajinské území stále více spoléhá na nepřesné rakety, uvedlo dnes ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů britské ministerstvo obrany. Důvodem je pravděpodobně klesající zásoba moderních a přesných zbraní.

Analýza záběrů z bezpečnostních kamer ukázala, že nákupní centrum ve východoukrajinském městě Kremenčuk, ve kterém v pondělí zahynulo přes 20 lidí a další desítky utrpěly zranění, bylo s největší pravděpodobností zasaženo raketou Ch-32, uvedlo britské ministerstvo s odvoláním na zpravodajské informace. Jde o modernizovanou verzi střel Ch-22, které byly původně určené k úplně jinému účelu, než jsou útoky na pozemní cíle. "To výrazně zvyšuje pravděpodobnost vedlejších škod při zasažení zastavěných oblastí," uvedlo ministerstvo obrany.

Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko za 129 dní války na Ukrajině přišlo o více než 35.870 vojáků. Moskva naposledy informovala o oficiálním počtu mrtvých 25. března, kdy hovořila o 1351 mrtvých vojácích.

Ruské letectvo zasáhlo ukrajinskou základnu zbraní a dalšího vybavení v továrně na traktory v Charkově, uvedla agentura TASS a odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Ruské síly podle prohlášení zničily pět velitelských stanovišť ukrajinské armády v Donbasu a Mykolajivské oblasti a zasáhly také tři sklady v Záporožské oblasti.

Tvrzení jednotlivých stran válečného konfliktu nelze obvykle bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější