Rusko nechce s Ukrajinou vyjednávat o ukončení války, tvrdí Zelenskyj

Rusko nechce s Ukrajinou vyjednávat o ukončení války, stále posílá na bojiště tisíce nových vojáků a skrytě pokračuje v částečné mobilizaci, kterou už označilo za skončenou. Ve svém pravidelném večerním projevu to v pátek řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj má ruská armáda na Donbase těžké ztráty a přišla tam o více vojáků, než během obou čečenských válek.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

"Pokud někdo zvažuje vyjednávání, tak nehledá způsoby, jak oklamat všechny kolem sebe, aby mohl poslat desítky nebo stovky tisíc dalších lidí - mobilizovaných nebo žoldáků - do mlýnku na maso," řekl Zelenskyj. "Lžou o tom, že mobilizace byla úspěšně dokončena... Pravda je, že v ruských regionech i na okupovaném ukrajinském území dál shánějí lidi, které by poslali na smrt," dodal ukrajinský prezident.

Podle ukrajinského generálního štábu nově mobilizovaní ruští vojáci míří i do Běloruska, které ruské armádě poskytlo ubytovací kapacity a výcvikové prostory. "Bělorusko dál podporuje ozbrojenou agresi Ruské federace proti Ukrajině, přijímá a ubytovává ruské vojáky a poskytuje vojenské prostory pro výcvik," sdělil ukrajinský štáb.

Nejtěžší boje se podle Zelenského nyní vedou u měst Bachmut a Soledar v Doněcké oblasti. "Držíme tam svoje pozice," řekl prezident.

Ruské síly kromě toho pokračují ve vzdušných útocích. Dnes ráno byl po celé Ukrajině s výjimkou Ruskem obsazeného poloostrova Krym vyhlášen letecký poplach, uvedl server Ukrajinska pravda. Ukrajinské síly v pátek večer sestřelily dva ruské vrtulníky Ka-52 a šest vrtulníků Šáhed-136, informovalo dnes ráno jižní velitelství ukrajinské armády. Tvrzení válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze v době pokračujících bojů ověřit.

Zelenskyj ve svém večerním projevu sdělil, že Rusko v bojích na Ukrajině nejspíše ztratilo už tolik vojáků a munice jako během obou válek v Čečensku, které se odehrály v období 1994-1996 a 1999-2009.

Ani údaje o počtu obětí, které bojující strany zveřejňují značně odlišné, nelze nezávisle ověřit. Kyjev uvádí, že od začátku konfliktu v únoru přišlo Rusko o téměř 75.000 vojáků, Moskva přiznává zhruba desetinové ztráty.

O celkovém počtu zemřelých ukrajinských vojáků ani jedna ze stran pravidelně neinformuje, Rusko ale hlásí denní ztráty v řadách ukrajinských sil a ruský mediální projekt Agentstvo spočítal, že mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v těchto denních hlášeních od začátku války do 20. září informoval o více než 83.000 zabitých ukrajinských vojácích. Jeho hlášení tak nejsou v souladu s výrokem šéfa resortu Sergeje Šojgua, který 21. září uvedl, že ukrajinské ztráty představují 61.207 mrtvých vojáků a 49.368 zraněných. Podle Kyjeva je bilance mrtvých v řadách ukrajinských vojáků mnohem nižší. Koncem srpna náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj sdělil, že ve válce zahynulo bezmála 9000 ukrajinských vojáků. Podle oznámení ukrajinského generálního prokurátora Andrije Kostina z tohoto týdne si ruská agrese proti Ukrajině si vyžádala také životy 7938 civilistů, včetně 430 dětí.

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Biden varoval Írán před útokem na Izrael

13.04.2024 16:02 Prezident USA Joe Biden prohlásil, že podle jeho očekávání se Írán pokusí zaútočit na Izrael v…

Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně…

13.04.2024 12:23 Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila, oznámil v sobotu…

Související:

Nejnovější