Rusko nejde porazit, řekl Putin americkému moderátorovi. A poslal vzkaz NATO

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že porazit Rusko na Ukrajině je "nemožné" a že NATO musí akceptovat územní zisky Ruska na Ukrajině. Uvedl to v rozhovoru s moderátorem talkshow Tuckerem Carlsonem.

Vladimir Putin

Asi dvouhodinový rozhovor se uskutečnil v úterý v Moskvě a ve čtvrtek byl odvysílán na webu Tuckercarlson.com. Putin během něj mluvil rusky, jeho odpovědi byly dabovány do angličtiny.

Rozhovor začal Putinovými dlouhými úvahami o vztazích Ruska s Ukrajinou, Polskem a dalšími zeměmi, předestřel i své - již známé - názory na dějiny Ruska, přičemž svou zemi vykresloval jako oběť spiknutí Západu.

Putin v rozhovoru potvrdil, že Rusko bude bojovat za své zájmy, ale nemá zájem rozšiřovat válku do dalších evropských zemí, jako jsou Polsko a Lotyšsko. "Proč bychom to dělali? Prostě nemáme zájem," prohlásil Putin.

Na otázku, zda si umí představit scénář, ve kterém by poslal ruské vojáky do Polska - člena aliance NATO, Putin odpověděl: "Jen v jednom případě: pokud Polsko zaútočí na Rusko".

V rozhovoru Putin hájil své rozhodnutí napadnout v únoru 2022 Ukrajinu. Připomněl také, že ve světě se mluví o způsobení strategické porážky Rusku na bojišti. Uvedl však, že podle jeho názoru to "již ze samotné definice není možné".

Putin si podle svých slov myslí, že Západ si nyní uvědomuje, že Rusko nebude poraženo - navzdory pomoci Ukrajině ze strany USA, Evropy a NATO.

Americkému Kongresu, kde se republikáni ovládaní exprezidentem Donaldem Trumpem stále více zdráhají podporovat Ukrajinu zbraněmi a jinou vojenskou pomocí, Putin vzkázal, že pokud chtějí zastavit boje, musí Ukrajině přestat dodávat zbraně.

V odpovědi na otázku o možné změně ve vedení USA po prezidentských volbách, kde se očekává souboj demokrata Joea Bidena proti Trumpovi, Putin naznačil, že očekává jen malou změnu.

Kreml uvedl, že Putin souhlasil s rozhovorem s Carlsonem, protože přístup tohoto bývalého moderátora Fox News se liší od "jednostranného" zpravodajství o konfliktu na Ukrajině ze strany mnoha západních zpravodajských kanálů.

I samotný Carlson opakovaně tvrdí, že velká část zpravodajství západních médií o válce na Ukrajině je ve prospěch Kyjeva.

O Carlsonovi je známo, že má těsné vazby s Trumpem vyzývajícím k deeskalaci války na Ukrajině, v níž administrativa současného prezidenta Joea Bidena výrazně podporovala vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Přístup Kremlu ke Carlsonovi je v ostrém rozporu se situací dvou novinářů amerických médií, kteří jsou v Rusku vazebně stíháni za své zpravodajství a výroky o válce na Ukrajině. Jedná se o reportéra deníku Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha a Alsu Kurmaševovou z Rádia Svobodná Evropa.

V souvislosti s Gershkovichem Putin v rozhovoru s Carlsonem připustil možnost dohody. "O určitých podmínkách se diskutuje prostřednictvím kanálů tajných služeb," objasnil Putin, přičemž zopakoval, že reportér Gershkovich je špion. Redakce WSJ i americká vláda toto obvinění rozhodně popírají.

Po invazi na Ukrajinu Putin zavedl tvrdé represe vůči ruským médiím kritickým k politice Kremlu i rozpoutání války na Ukrajině. Mnohé novináře v Rusku tím umlčel, jiní odešli do exilu.

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější