Rusko ocenilo papežovu výzvu směrem k Ukrajině

Kreml chápe výzvu papeže Františka k jednáním o ukončení války na Ukrajině jako pochopitelnou a tvrdí, že Rusko je připraveno usednout ke jednacímu stolu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však zároveň upozornil, že Kyjev tato jednání vyloučil kvůli svému nesprávnému přesvědčení o možné porážce Ruska ze strany Západu.

Dmitrij Peskov

Peskov připomněl, že i ruský prezident Vladimir Putin opakovaně hovořil o ochotě Ruska jednat a "o otevřenosti řešit naše problémy prostřednictvím dialogu".

Peskov uvedl, že tyto návrhy narazily na absolutní odmítnutí ze strany "kyjevského režimu", který nechce připustit žádná jednání.

Kremlský mluvčí také dodal, že tuto pozici Kyjeva podporují prohlášení "mnoha evropských zemí, které se stále snaží odsoudit Rusko k strategické porážce, jak si myslí". Peskov však označil tato očekávání za hluboký omyl, který je podle něj nejvíce patrný na bojišti na Ukrajině.

Ukrajina odmítla v neděli výzvu papeže Františka k jednáním o ukončení války s Ruskem, přičemž prezident Volodymyr Zelenskyj označil papežovo zapojení za "virtuální zprostředkování".

Vatikán se od soboty večera snaží vysvětlit papežovy slova o "odvaze zvednout bílou vlajku a vyjednávat", které se týkají války na Ukrajině.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni vysvětlil, že papež použil slovní spojení "bílá vlajka", aby vyzval k příměří dosaženému prostřednictvím odvahy vyjednávat. Vatikán zdůraznil, že termín "bílá vlajka" v tomto kontextu znamená "zastavení bojů a příměří dosažené s odvahou jednat", nikoli kapitulaci.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Františkova výzva k jednáním je žádostí směřovanou k západním spojencům Kyjeva, aby opustili ambice porazit Rusko a uznali chybu Západu ve válce na Ukrajině.

Ve videovzkazu, ze kterého citovala stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), Zelenskyj připomněl, že na Ukrajině bylo kdysi mnoho bílých domů a kostelů, které "jsou dnes spáleny a rozbity ruskými granáty". Podle Zelenského to "velmi výmluvně mluví o tom, kdo má přestat, aby válka skončila".

Uvedl, že "ruští vrazi a kati" nepronikají dál do Evropy jen díky tomu, že jim v tom brání Ukrajinci "se zbraněmi v rukou a pod modro-žlutou vlajkou".

"Chrání život a lidstvo," dodal Zelenskyj s tím, že duchovní jim poskytují podporu "modlitbou, rozhovorem a skutky. Toto je církev - s lidmi. A ne se kdesi tam, dva a půl tisíce kilometrů odsud, věnovat virtuálnímu zprostředkování mezi tím, kdo chce žít, a tím, kdo tě chce zlikvidovat".

Papež v rozhovoru pro zpravodajský kanál RSI vyzval nestydět se vyjednávat, přičemž argumentoval, že vyjednávání není kapitulace. "Je to odvaha nedohnat zemi k sebevraždě," tvrdil.

Tato papežova slova vyvolala ostrou reakci Kyjeva i několika evropských politiků. Papežova slova komentoval mimo jiné polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. "Co kdybychom pro rovnováhu povzbudili (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby měl odvahu stáhnout svou armádu z Ukrajiny? Mír přijde okamžitě bez potřeby jednání," uvedl.

Lotyšský prezident Edgards Rinkévičs zase v komentáři k papežovým slovům napsal: "Nemůžete kapitulovat tváří v tvář zlu, musíte s ním bojovat a porazit ho, aby zlo vztyčilo bílou vlajku a kapitulovalo."

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější