Rusko oznámilo, že formálně vystupuje z Rady Evropy

Rusko formálně oznámilo Radě Evropy (RE), že opouští tuto organizaci dohlížející na dodržování lidských práv. Dnes o tom podle agentury Interfax informoval šéf ruské delegace při Parlamentním shromáždění Rady Evropy Pjotr Tolstoj. Agentura Reuters napsala, že Rusko tento krok udělalo ve snaze zabránit tomu, aby bylo samo z RE vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu.

Rusko, Kreml

Ruská strana předala příslušný dopis ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova generální tajemnici RE Marije Pejčinovićové Burićové.

"Rozhodnutí o vystoupení (z RE) bylo učiněno v souvislosti s protiruskou debatou v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, jejímž výsledkem může být lživá rusofobní rezoluce, založená na smyšlenkách, které nemají žádný vztah k realitě," uvedl Tolstoj.

Výbor Rady ministrů RE se den po začátku ruské invaze na Ukrajinu rozhodl pozastavit členství Ruska v této instituci. Podle italského ministra zahraničí, jehož země výboru předsedá, šlo o nezbytný krok po vojenské agresi vůči Ukrajině, která představuje vážné porušení mezinárodního práva. Minulý čtvrtek pak Moskva oznámila, že se nadále nehodlá účastnit jednání RE. Ukončení ruského působení v Radě Evropy znamená odchod ze všech jejích mechanismů, včetně Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku.

Na ten je obecně možné se obracet se stížností poté, co jednotlivci vyčerpali všechny vnitrostátní opravné prostředky. Jednotlivci, kteří si stěžují na porušení svých práv, se tedy musí nejprve obrátit na soudy dané země, a to včetně tribunálů nejvyšších. Podle agentury AFP je Rusko zemí, jejímiž kauzami se soud ve Štrasburku zabývá nejčastěji.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondělí vyzval RE k vyloučení Ruska. Ten, kdo odpovídá za tuto "nevyprovokovanou a neopodstatněnou agresi nemůže zůstat v evropské rodině, kde lidský život je nejvyšší hodnotou", uvedl.

Reuters uvádí, že Kreml pozastavení členství v RE minulý měsíc označil za nespravedlivé, ale poskytlo mu dobrou záminku k tomu, aby z organizace nyní odešel nadobro. Moskvě tak už nic nebrání například v tom, aby zavedla trest smrti pro nebezpečné zločince.

Rusko invazi na Ukrajinu obhajuje nutností tuto zemi demilitarizovat a "denacifikovat" a zabránit údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva.

Rusko se členem Rady Evropy, která nijak nesouvisí s Evropskou unií, stalo v roce 1996. Jeho odchod z této organizace také znamená, že nebude vázáno Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv.

"Nebojte se, všechna práva v naší zemi budou bezpodmínečně zaručena," napsal k tomu na sociálních sítích šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij.

Ruskou agresi podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga  Moskva krátce před jejím začátkem maskovala do lží o stahování svých vojáků. Během války ale Rusko vypouští další lži o biologických či chemických zbraních na Ukrajině, čímž může podle NATO připravovat záminku k chemickému útoku.

"Musíme zůstat ostražití, protože je možné, že by Rusko mohlo naplánovat operace zahrnující chemické zbraně," řekl Stoltenberg v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag s tím, že by šlo o válečný zločin.

Témata: Rusko | Rada Evropy

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější