Rusko podle Sky zaplatilo Íránu za drony v hotovosti a ukořistěnými zbraněmi

Rusko zaplatilo Íránu za dodávky bezpilotních letounů v hotovosti a ukořistěnými britskými a americkými zbraněmi. Uvedla to v úterý večer stanice Sky s odvoláním na zdroj z tajných služeb. Výměnou Rusko dostalo z Íránu 160 dronů včetně těch, jež mohou sloužit pro vedení útoků.

Rusko, Kreml

Transakce se podle stanice Sky stala 20. srpna, kdy na letišti nedaleko Teheránu přistálo ruské vojenské letadlo. Podle příslušníka tajných služeb mělo na palubě 140 milionů dolarů v hotovosti (3,5 miliardy korun) a několik kusů ukořistěných britských a amerických zbraní. Jednalo se o protitankové střely Javelin a Nlaw a protivzdušnou střelu Stinger. Náklad byl Podle Sky zřejmě platbou za dodávku 160 bezpilotních letounů.

Podle stanice Sky se Rusko a Írán v uplynulých dnech dohodly na dodávce dalších dronů za 200 milionů dolarů. "To znamená, že Írán brzy dodá další velký počet bezpilotních prostředků," domnívá se příslušník tajných služeb.

Exempláře západních zbraní budou zřejmě zkoumat íránští zbrojní technici, aby získali více informací o použitých technologií. V budoucnosti se pak mohou snažit je napodobit, uvedla televize.

Rusko v posledních týdnech používá drony íránské výroby zejména k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Írán popírá tvrzení západních zemí, že v současnosti dodává Rusku tento druh zbraní. Přiznal ale dodávku "malého množství" dronů před začátkem války na Ukrajině na konci února letošního roku.

Patrušev jednal v Íránu o prohlubování vztahů i o tlaku Západu

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev přicestoval do Teheránu na rozhovory o bezpečnostních tématech. Se svým íránským protějškem Alím Šamcháním jednal mimo jiné o "západním vměšování", uvedla agentura TASS. Podle íránských médií ze schůzky vyplynulo, že Teherán je připraven vztahy s Moskvou dále prohlubovat. Kyjev a západní země v uplynulých dnech obvinily Írán, že se chystá dodat Rusku další prostředky pro vzdušné údery proti ukrajinské infrastruktuře.

"Probrána byla tematika informační bezpečnosti a opatření proti vměšování západních tajných služeb do vnitřních záležitostí obou zemí," uvádí se v prohlášení ruské bezpečnostní rady. Zástupci Ruska a Íránu si podle něj rovněž vyměnili názory na řadu mezinárodních otázek, včetně situace na Ukrajině a na Blízkém východě.

Rusko v posledních týdnech používá drony íránské výroby zejména k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajinská rozvědka před týdnem uvedla, že Rusko by tento měsíc od Íránu mělo obdržet více než 200 dronů Šáhed-136, Mohádžer-6 a Araš-2. Média s odvoláním na nejmenované západní představitele rovněž uvedla, že Moskva čeká také na dodávku íránských balistických raket.

O víkendu Teherán poprvé připustil, že Moskvě poskytl "malý počet" bezpilotních letounů. Tvrdil ale, že byly dodány ještě před začátkem války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tvrzení o omezeném počtu dronů za lživé, kyjevské síly podle něj sestřelují nejméně deset takových bezpilotních letounů za den.

Zpravodajský web NourNews, který má patrně blízko k íránské Nejvyšší bezpečnostní radě, uvedl, že Šamchání při setkání vyzval k prohloubení rusko-íránských vztahů v celé řadě odvětví od energetiky po bankovnictví. "Írán vítá a podporuje jakoukoli iniciativu, která povede k příměří a míru mezi Ruskem a Ukrajinou na základě dialogu, a je připraven sehrát roli při ukončení války," citoval podle agentury Reuters íránský server Šamcháního.

Rusko a Írán se snaží navázat těsnější vztahy v reakci na izolaci obou zemí ze strany Západu. Teherán tvrdí, že "Američané a další nepřátelé" chtějí svrhnout tamní režim podněcováním současných protivládních protestů. Na západní "vměšování do vnitřních záležitostí" Ruska i okolních zemí si ruští představitelé stěžují pravidelně.

Témata: Rusko | Ruská armáda | Írán

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější