Rusko podniklo rozsáhlé raketové útoky po celé Ukrajině

Ruské síly dnes opět podnikly rozsáhlé útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Série výbuchů se v ranních hodinách ozvala v Kyjevě, kde bylo podle starosty Vitalije Klička zasaženo zařízení dodávající elektrickou energii 350.000 domácnostem. V ukrajinské metropoli dnes spolu jednali ministři české a ukrajinské vlády. Útoky byly hlášeny z mnoha míst napříč celou zemí, včetně Charkova, Záporoží či Kryvého Rihu.

Ruská armáda, ilustrační foto

Kvůli poškození infrastrukturních objektů úřady přistoupily v různých částech Ukrajiny k odpojování proudu. Zranění při dnešních ruských útocích utrpělo nejméně 13 lidí, uvedla agentura Unian s odvoláním na šéfa ukrajinské policie Ihora Klimenka.

Nad Kyjevem byl ráno vidět kouř stoupající z asi deseti míst výbuchů, uvedli podle agentury Reuters svědci z místa. "Energetici pracují na obnovení dodávek elektřiny po poškození energetického objektu, který dodává proud asi 350.000 domácnostem v Kyjevě," napsal starosta Kličko na komunikační platformě Telegram. Voda podle něj po dnešních útocích neteče v bytech a domech 80 procent obyvatel metropole.

Šéf správy Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba na sociálních sítích vyzval obyvatele, aby se připravili na dlouhodobé výpadky elektřiny. Podle agentury Reuters byly v některých oblastech Kyjeva problémy i s mobilní telefonní sítí.

Také v Charkově Rusové zasáhli objekt kritické infrastruktury, sdělil starosta města Ihor Terechov. Kvůli výpadkům proudu se zastavil provoz metra i tramvají a trolejbusů, které nahradily autobusy. V některých částech města vznikly problémy s dodávkami vody.

Rusko podle ukrajinských vzdušných sil dnes z bombardérů na ukrajinská města vyslalo přes 50 střel s plochou dráhou letu Ch-101 a Ch-555. Ukrajinským silám se podařilo sestřelit 44 z nich, uvedla agentura Unian. Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo také raketami S-300 a dělostřelectvem, upřesnil podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva.

Ruské síly podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala poškodily v deseti ukrajinských regionech dohromady 18 objektů, z nichž větší část tvoří energetická zařízení. Kvůli dnešním úderům přistoupily úřady k havarijnímu odpojování proudu vedle Kyjevské a Charkovské oblasti také v Záporožském a Dněpropetrovském regionu.

"Dnes je stejně jako v uplynulých týdnech důležité, aby všichni Ukrajinci používali elektrickou energii uvědoměle a snižovali nápor na síť," napsal na telegramu Šmyhal.

Útokům se nevyhnula ani západní část Ukrajiny. V Černivickém regionu ruské rakety zasáhly kritickou infrastrukturu, nad Lvovskou oblastí sestřelila rakety protivzdušná obrana, informovala agentura Ukrinform. Exploze jsou hlášeny také například z Chmelnycké oblasti.

Rusko v minulých týdnech zesílilo raketové útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře a dalším civilním cílům poté, co obvinilo Kyjev z exploze, která poškodila most na anektovaný Krym. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že vedle úderů na vojenské cíle dnes provedlo také útoky na energetický systém. "Cíle úderů byly splněny," citovala ruská agentura Interfax mluvčího ministerstva Igora Konašenkova. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnešní ostřelování na twitteru odsoudil jako útoky proti civilistům.

Podle britského ministerstva obrany Rusko od poloviny října poslalo na frontu několik tisíc nově mobilizovaných rezervistů. V minulosti přitom někteří ruští činitelé upozorňovali, že někteří čerstvě mobilizovaní vojáci dorazili na Ukrajinu beze zbraní a prakticky bez výcviku.

Dostupné zdroje přitom naznačují, že mobilizovaným vojákům bývají vydávány pušky, která se poprvé objevily v roce 1959. Mnoho z nich je kvůli špatnému skladování v sotva použitelném stavu a navíc potřebují jiné střelivo než další ruční zbraně ve výzbroji ruské armády. To může komplikovat už nyní těžce zkoušenou logistiku, dodalo britské ministerstvo obrany.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější