Rusko postupuje v Bachmutu, ukrajinské zásobování je ohroženo

Postup ruských sil v bitvě o ukrajinské město Bachmut dostává v posledních dnech spád, Rusové ovládli západní břeh řeky Bachmutky a velmi pravděpodobně postoupili dál do centra města. Ve svém hlášení to dnes na twitteru uvedla britská vojenská rozvědka. V ohrožení je podle ní klíčová silnice vedoucí z města na západ, kterou Ukrajinci používají pro zásobování.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Jednotky ruské pravidelné armády v západní části města zřejmě posílily své pozice a znovu efektivněji využívají dělostřelectvo. Podle Londýna je reálnou možností, že v této oblasti žoldnéřská Wagnerova skupina přerušila spory s ministerstvem obrany v Moskvě a funguje mezi nimi lepší spolupráce.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj agentuře Reuters k bojům v Bachmutu řekl, že "Rusko má na některých místech taktický úspěch, ale platí za to vysokou cenu". Ukrajinské jednotky podle něho mají situaci ve městě pod kontrolou a vědí, o co Rusům jde a efektivně se brání navzdory ruské početní převaze.

"Situace je těžká, nepřítel soustředí maximální úsilí, aby Bachmut ovládnul. ... Podnikáme všechny kroky s cílem, aby nepřítel neprolomil naši obranu a abychom mu způsobili co nejvyšší škody a ušetřili naše vojáky," řekl Čerevatyj.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek nepřímo připustil, že Rusové ovládli většinu města. Útočníci se snaží obklíčit ukrajinskou obranu v Bachmutu, kde se odehrávají nejtěžší boje v oblasti Donbasu. O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje už půl roku. Podle západních vojenských analytiků má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

Agentura TASS informovala, že ve čtvrtek v Rusy ovládaném Doněcku zemřeli čtyři civilisté na parkovišti, kam dopadly dělostřelecké granáty. Tři lidé přišli o život v Lysyčansku na severovýchod od Doněcku při výbuchu na autobusové zastávce.

Úřady v jihoukrajinské Chersonské oblasti uvedly, že při ruském ostřelování ve čtvrtek utrpělo zranění nejméně sedm lidí. V Mykolajivské oblasti Rusové dnes ráno útočili na Očakiv, poškodili při tom obytné domy i městskou infrastrukturu. Informace jsou zatím o dvou zraněných, píše portál RBK Ukrajina. Jednotlivá tvrzení znepřátelených stran ale nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.

Ruská tajná služba FSB podle agentury TASS v Rusy obsazené části Chersonské oblasti zadržela agenta ukrajinské rozvědky SBU, který se svým spolupracovníkem sbíral informace o rozmístění a přesunech ruských sil. Údaje o přesunech a o ruské vojenské technice podle agentury společně s mapami a zeměpisnými souřadnicemi posílali SBU prostřednictvím internetových komunikátorů, aby Ukrajinci mohli přesně zaměřit dělostřelecké a raketové útoky. FSB uvedla, že se oba zadržení Ukrajinci přiznali. Za špionáž jim hrozí dvacet let vězení, uvádí TASS.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější