Rusko prostřednictvím diplomacie pohrozilo neprodloužením obilné dohody

Ruské ministerstvo zahraničí dnes varovalo, že nepřistoupí na další prodloužení obilné dohody, umožňující vývoz ukrajinské úrody ze tří černomořských přístavů, pokud do 18. května nedojde k pokroku při plnění ruských požadavků na odstranění překážek ve vývozu ruské zemědělské produkce a hnojiv. O den dříve ve stejném duchu varoval mluvčí Kremlu.

Rusko, Kreml

Moskva podmiňuje další prodloužení obilné dohody splněním požadavků, aby banka Rosselchozbank byla opět připojena k systému SWIFT, aby se obnovily dodávky zemědělské techniky do Ruska, aby se zrušila omezení pro pojištění ruských nákladních lodí a aby tato plavidla dostala povolení vplouvat do přístavů, aby opět začalo fungovat potrubí přepravující amoniak z ruského města Toljatti do ukrajinského přístavu Oděsa a aby Západ odblokoval účty a aktiva ruských společností vyrábějících a přepravujících zemědělské výrobky a hnojiva.

"Potvrzujeme naše stanovisko, že bez pokroku při řešení pěti 'systémových' problémů nelze o dalším prodloužení obilné dohody po 18. květnu ani hovořit," uvedla ruská diplomacie.

Dohoda, původně uzavřená loni v červenci za zprostředkování OSN a Turecka, má vypršet příští měsíc, protože Moskva trvá na tom, že v březnu souhlasila s jejím prodloužením jen o 60 dnů, a ne o 120, jak tomu bylo při jejím uzavření a prvním prodloužení loni v listopadu.

"Dohoda byla prodloužena o 60 dní, a ne úplně (o 120 dnů), výlučně kvůli tomu, že přesně polovina této dohody nefungovala a dodnes nefunguje. Víme, že zástupci OSN vynakládají určité úsilí, ale bezvýsledně, takže polovina dohody nadále nefunguje a její podmínky se neplní," postěžoval si ve středu mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Žádná dohoda nemůže stát jen na jedné noze, musí stát na obou. Soudě podle současné situace perspektivy (dalšího prodloužení dohody) nejsou moc dobré," řekl mluvčí novinářům.

Loni v červenci v Istanbulu byly podepsány dva dokumenty - jeden otevřel cestu k vývozu milionů tun obilí ze tří černomořských přístavů Ukrajiny, do té doby blokovaných ruským loďstvem. Druhý dokument sliboval odstranit překážky ve vývozu ruské zemědělské produkce a hnojiv na světový trh.

Dohoda umožnila dodat na světové trhy 25 milionů tun ukrajinského obilí, uvedl ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov při zatím posledním prodloužení dohody 18. března.

Agentura AP tehdy připomněla, že zatímco vývoz ruských hnojiv vázne, Rusko po rekordní úrodě vyváží obrovské množství pšenice. Dostupné údaje svědčí o tom, že ruský export pšenice se v lednu více než zdvojnásobil na 3,8 milionu tun oproti stejnému měsíci před rokem, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Ruské dodávky pšenice byly v listopadu, v prosinci a v lednu na rekordních maximech nebo se jim blížily, podle poskytovatele údajů Refinitiv meziročně vzrostly skoro o čtvrtinu. Odhaduje se, že Rusko vyveze v období 2022 až 2023 přibližně 44 milionů tun pšenice, dodala AP.

Témata: Rusko | Ukrajina

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější