Rusko se pokouší obnovit ofenzivu na Slovjansk, bojuje se o Severodoněck

Ruská armáda se snaží obnovit ofenzivu na Slovjansk, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Jednotky Moskvy také dál soustředí své síly na Severodoněck a Bachmut ve snaze dosáhnout hranic Luhanské oblasti a získat ji celou pod svou kontrolu. Okolí Severodoněcku je pod intenzivní palbou i podle britského ministerstva obrany, ruská armáda se podle ukrajinské správy i analytiků blíží k Lysyčansku.

Ruská armáda, ilustrační foto

Podle oznámení proruských separatistů chybí už jen málo k obklíčení ukrajinských vojáků bránících dvojměstí Severodoněcku a Lysyčansku.

Ruské jednotky podle velení ukrajinské armády ostřelují ve směru na Slovjansk, aby vytvořily podmínky pro obnovení ofenzivní operace na toto město, které leží zhruba 60 kilometrů západně od dvojměstí Severodoněck-Lysyčansk. Pokračují také v intenzivním ostřelování ukrajinských pozic a pokoušejí se obklíčit oblast Severodoněcku přes města Izjum na severu a Popasna na jihu.

Rusko má pod kontrolou velkou část Severodoněcku, ukrajinští obránci však stále ovládají rozsáhlý průmyslový areál na západě města a rovněž několik obcí v jeho okolí. Ruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu zablokovaly ukrajinské síly u obcí Borivske a Voronove, které leží jižně od Severodoněcku, a přeskupily své síly ve směru na Bachmut. Představitel proruských separatistů z mezinárodně neuznávané Luhanské lidové republiky Andrej Maročko uvedl, že ukrajinští vojáci byli obklíčeni také v městech Zolote a Hirske, informovala ruská agentura TASS. Obě města leží jen několik kilometrů od Severodoněcku a Lysyčansku, stejně jako Toškivka, kterou v minulých dnech ovládly ruské síly.

"V nejbližší době budou uskupení ukrajinských vojsk v Severodoněcku a Lysyčansku také obklíčena," dodal Maročko.

Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině napsalo, že Rusko se velice pravděpodobně chystá odeslat do Donbasu velký počet rezervních jednotek.

Podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ruské síly úspěšně postupují na Lysyčansk od jihu. Moskva podle ISW dává přednost tomuto postupu před útokem na město ze Severodoněcku. Města od sebe dělí řeka Severní Doněc, která Ukrajincům poskytuje přirozenou obrannou linii. Na předměstí Lysyčansku ruské jednotky udeří pravděpodobně v průběhu příštího týdne, uvádí analytici.

"Rusové se blíží k Lysyčansku, získávají opěrné body v nedalekých obcích. ... Město ostřelují dělostřelectvem, tanky i letouny," uvedl dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle kterého jsou nejméně tři civilisté zranění.

Londýn také upozornil na oznámení samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), že v bojích na frontě bylo zabito 2128 proruských separatistů a dalších přibližně 8900 jejích vojáků zraněno. "Procento ztrát DNR odpovídá přibližně 55 procentům původního stavu jejích ozbrojených sil, což vypovídá o krajně vysokém opotřebení ruských a proruských vojsk v Donbasu," poznamenala britská rozvědka. "Je velmi pravděpodobné, že jednotky DNR disponují zastaralou výzbrojí a technikou. Na obou stranách schopnost vytvářet a odesílat na frontu rezervy se zřejmě stává stále více rozhodujícím faktorem pro výsledek války," dodala závěrem.

Při ostřelování Mykolajivu na jihu Ukrajiny dnes zemřel jeden civilní obyvatel a dva lidé utrpěli zranění. Poškozeno bylo několik domů, řekl podle agentury Unian v televizním vysílání starosta města Oleksandr Sjenkevič.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější