Rusko směřuje k deflaci, problémem je slabá poptávka i silný rubl

Rusko se v červnu patrně ocitne v deflaci, řekl dnes ministr hospodářství Maxim Rešetnikov. Spotřebitelé mají tendenci šetřit a nechtějí utrácet, poptávka je teď velmi nízká. Země také musí zvýšit dovoz, problém teď pro ni představuje zejména příliš silný rubl. Ministr financí Anton Siluanov pak řekl, že Rusko by mohlo nakupovat měny spřátelených zemí, aby snížilo tlak na růst kurzu rublu.

Rubl, ilustrační foto

"Pokud rubl zůstane na současných úrovních i v dalších měsících, budou muset firmy snížit výrobu," řekl podle agentury Reuters ministr hospodářství na konferenci, kterou uspořádala podnikatelská lobby. Vláda podle něj zaznamenala známky počínající deflační spirály, ekonomika má nadměrné zásoby deviz a právě kurz rublu bude pro hospodářskou politiku určující.

Rubl po invazi ruských vojsk na Ukrajinu prudce oslabil, dolar tak vůči němu vystoupil z původních zhruba 75 až nad 150 rublů. Na konci května se ale vrátil pod 100 rublů a v současné době se pohybuje těsně nad 50 rubly. Ruská měna je tak vůči dolaru nejsilnější od května 2015. Kurz ale neodráží skutečnou nabídku a poptávku, protože Kreml po invazi zavedl omezení pohybu kapitálu. Rusové si například ani nemohou volně vybírat úspory v cizích měnách. Kvůli slabšímu dolaru pak má Rusko nižší příjmy z exportu, když výnosy ze zahraničí převede na domácí měnu.

Míra inflace v Rusku v květnu podle statistického úřadu klesla na 17,1 procenta z dubnových 17,8 procenta, což bylo dvacetileté maximum. Deflace, tedy pokles cen, tak nyní znamená pro Rusko opačný problém než pro většinu zemí západního světa. Evropská unie měla v květnu rekordní inflaci 8,8 procenta, Spojené státy pak 8,6 procenta, maximum za více než 40 let. Čísla za červen se podle analytiků moc lišit nebudou.

Ministr financí Anton Siluanov na stejné konferenci jako Rešetnikov řekl, že Rusko by mohlo snížit část státních výdajů a ušetřené peníze použít na intervence na devizovém trhu. To by byla jedna z možností, jak omezit pokračující růst kurzu rublu, který prodražuje dovoz.

Moskva se všemožně snaží mírnit dopady bezprecedentních sankcí, které vůči ní za únorové napadení Ukrajiny zavedly západní země. Problémy pociťuje zejména finanční sektor, Moskva kvůli tomu například nebyla schopna zahraničním investorům řádně doručit platbu úroků u dvou emisí eurobondů, což byl i důvod, proč se tento týden poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety ocitla v platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

Siluanov řekl, že ministerstvo financí navrhne, aby exportně orientované ruské firmy mohly dostávat peníze od nerezidentů i v hotovosti. Devizový trh označil za toxický a řekl, že vláda zvažuje nákup měn těch zemí, které považuje za spřátelené. Intervence na devizových trzích, ať už je bude provádět centrální banka nebo ministerstvo financí, pak označil za jediný způsob, jak ovlivnit kurz rublu k dolaru i k euru.

Ruské instituce přestaly devizy přes intervence na trhu nakupovat v únoru. Tehdy to bylo kvůli rozpočtovému pravidlu, jehož smyslem bylo chránit státní finance před externími šoky. Rubl ale v té době prudce klesal, což byla reakce na obavy z dopadů chystaných západních sankcí krátce předtím, než ruská vojska 24. února napadla Ukrajinu. Moskva invazi označuje za speciální vojenskou operaci, jejímž smyslem je osvobodit východní část Ukrajiny od útlaku neonacistů a zbavit Ukrajinu nacistické vlády. Západ tyto důvody neuznává.

Siluanov řekl, že podle pozměněného rozpočtového pravidla je ministerstvo financí připraveno zakročit a nakupovat do svých rezerv měny spřátelených zemí. Které to jsou, ale neřekl. Pozměněné pravidlo zachovává politiku centrální banky, která počítá s plovoucím směnných kurzem, tedy nikoliv s pevným, který by byl administrativě stanovován.

"Prostřednictvím měn spřátelených zemí, přes křížové kurzy k dolaru a k euru, bude možné regulovat hodnotu eura a dolaru vůči rublu," řekl Siluanov. "Projednáme to s ekonomickými experty vlády, centrální banka s tím souhlasila," dodal bez bližších podrobností.

Témata: Rusko | rubl

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější