Rusko žádá USA, aby vysvětlily údajné biologické laboratoře na Ukrajině

Spojené státy dnes odmítly tvrzení Ruska, že na Ukrajině vedly programy vývoje biologických a chemických zbraní. Podle Bílého domu se Moskva může snažit těmito výroky odůvodnit použití vlastních biologických či chemických zbraní v konfliktu, uvedla agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes řekla, že žádá USA, aby světu vysvětlily, proč podporují to, co Moskva označuje jako vojenský biologický program na Ukrajině.

Rusko, Kreml

"Vycházíme z toho, že v nejbližší době jsou ministerstvo obrany Spojených států a administrativa prezidenta USA povinny seznámit světové společenství, a učinit tak oficiálně, nikoli prostřednictvím svých mluvících hlav, s programy, které byly realizovány na Ukrajině," cituje mluvčí agentura Interfax. Zacharovová podle ní řekla, že Rusko "neprosí", ale "požaduje".

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová označila ruská tvrzení za nepravdivá. Podle ní se může Moskva těmito svými výroky snažit odůvodnit použití ruských biologických a chemických zbraní v konfliktu. Tvrzení mohou být rovněž mediální přípravou na "operaci pod falešnou vlajkou", při které by Rusko použití vlastních biologických či chemických zbraní připsalo protivníkovi, domnívá se Psakiová.

Podle Zacharovové laboratoře vyvíjely biologické zbraně a obzvláště nebezpečné patogeny byly zničeny, aby Ukrajina a Spojené státy zabránily prozrazení porušování úmluvy o zákazu biologických zbraní, píše Interfax. "Nemluvíme zde o mírovém využití nebo vědeckých cílech," dodala Zacharovová podle Reuters a prohlásila, že programy financovalo americké ministerstvo obrany.

Zacharovová tvrdí, že Rusko na údajný program přišlo během "speciální vojenské operace", jak Moskva nazývá invazi do sousední země. Prohlásila rovněž, že Rusko má k dispozici dokumenty, podle nichž ukrajinské ministerstvo zdravotnictví nařídilo po 24. únoru zničit vzorky moru, cholery, antraxu a dalších patogenů. Pravost těchto dokumentů nebylo možné nezávisle potvrdit, podotkl Reuters.

V reakci na dřívější ruská obvinění ohledně údajného vojenského biologického programu na Ukrajině tiskové oddělení Pentagonu v úterý uvedlo: "Tyto absurdní ruské dezinformace jsou jasně nepravdivé", píše Reuters. Obdobně se podle ní vyjádřil tiskový odbor ukrajinského prezidenta: "Ukrajina striktně odmítá taková obvinění."

Rusko podle britských tajných služeb stále častěji Ukrajinu viní z vývoje jaderných a biologických zbraní. Tato tvrzení sice nejsou nová, ale od konce února jsou šířena stále silněji, aby jimi Moskva dodatečně ospravedlnila invazi do sousední země, informovalo v úterý britské ministerstvo obrany. Pravdivosti ruských obvinění přitom nic nenasvědčuje.

V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že na Ukrajině existuje síť biologických laboratoří, které pracují na objednávku amerického ministerstva obrany. Mezinárodní experti na ověřování faktů ale podle agentury DPA tato tvrzení dávno vyvrátili.

Zacharovová dnes dále prohlásila, že Rusko dosáhne svého cíle, kterým je zajištění neutrálního statusu Ukrajiny. Vojenské operace pokračují podle plánu, tvrdila. Moskva by podle ní dala přednost jednání. Ruská armáda zaútočila na Ukrajinu 24. února.

"Cílem speciální vojenské operace je ochrana Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR), demilitarizace a denacifikace země a odstranění vojenské hrozby pro Rusko, která přichází z ukrajinského území vzhledem k jeho rozvoji zeměmi NATO (...) Jejím cílem není obsadit Ukrajinu, zničit její státnost nebo svrhnout současnou vládu," řekla mluvčí ruské diplomacie podle agentury TASS.

Mluvčí ruské diplomacie dále tvrdí, že Rusko nikdy neohrožovalo NATO a nečiní tak ani nyní. Její země však podle ní musí reagovat na "konfrontační kurz" Severoatlantické aliance. Na tiskové konferenci sdělila, že navyšování vojenských sil NATO na jeho východním křídle v návaznosti na to, co Rusko označuje za "speciální vojenskou operaci" na Ukrajině, má "provokativní charakter" a nepomáhá zajišťovat bezpečnost v Evropě, píše Reuters.

Ruské síly postupují na Ukrajině pomaleji, ale čím dál častěji se uchylují k rabování a dalším násilným činům, uvedl už dříve štáb ukrajinských ozbrojených sil. Po téměř dvou týdnech bojů se ruské síly zmocnily části jižní Ukrajiny a zjevně se snaží odříznout zemi od přístupu k moři, konstatovala v úterý agentura AP. Postup ruských vojsk v mnoha oblastech - včetně okolí Kyjeva - však podle ní zastavily ukrajinské ozbrojené síly, které se zaměřily na obrněné kolony vyslané Moskvou.

Témata: Rusko | USA | Ukrajina

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější