Kreml zítra ohlásí anexi ukrajinských území, Zelenskyj pohrozil velmi tvrdou reakcí

Při páteční ceremonii v Kremlu budou k Rusku připojeny čtyři ukrajinské oblasti, kde se v uplynulých dnech konala hlasování o tomto kroku. Prohlásil to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Kyjev a Západ neuznávají plebiscity narychlo zorganizované Moskvou dosazenými úřady a nehodlají uznat ani anexi okupovaných ukrajinských území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina na pokus Ruska zmocnit se další části jejího území zareaguje "velmi tvrdě".

Rusko, Kreml

"Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost," odpověděl Peskov podle agentury TASS na dotaz, zda budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony. Jde o mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také o Chersonskou a Záporožskou oblast na jihu Ukrajiny, které Rusko zčásti okupuje.

Ceremoniál podepsání smluv o přistoupení těchto regionů k Rusku se v Kremlu se uskuteční v 15:00 moskevského času (14:00 SELČ) a Putin pronese významný projev, prohlásil Peskov. Na tento termín dostali pozvánku do Kremlu také ruští zákonodárci.

V Moskvě se nyní nacházejí vůdci DNR, LNR a okupovaných částí Chersonské a Záporožské oblasti, aby podle vlastního vyjádření dokončili připojení Moskvou okupovaných či ovládaných území k Rusku. Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta ceremonii označil za nezákonné panoptikum.

Moskvou dosazené úřady v minulých dnech zorganizovaly na okupovaných územích hlasování, která označily za referenda. Plebiscity opakovaně provázely zprávy o nucené účasti a dalších volebních podvodech. Po jejich skončení proruští činitelé prohlásili, že většina lidí se vyslovila pro sjednocení s Ruskem. Kyjev a Západ hlasování neuznává, považuje je za nezákonná. Uznat nehodlá ani anexi území Ruskem.

"Jsou bezcenná a realitu nezmění. Celistvost Ukrajiny bude obnovena," uvedl Zelenskyj v rozhovoru s italským premiérem Mariem Draghim. "Naše reakce na ruské uznání výsledků hlasování bude velmi tvrdá," dodal ukrajinský prezident, který zároveň na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský označil plánované ruské ohlášení anexe dalších ukrajinských území za naprosto nepřijatelné. "Odmítáme takovouto jednostrannou anexi, která proběhla na základě zcela zfalšovaného procesu, bez jakékoli legitimity," řekl novinářům při návštěvě Kosova Lipavský, podle něhož je třeba postupovat jednotně na evropské úrovni a přijmout další balík protiruských sankcí.

Podle šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové nejsou hlasování na okupovaných územích nic jiného než diktátem a nikdy nemohou fungovat jako záruka bezpečného a mírového života tamních obyvatel.

Agentura Reuters uvádí, že Moskva se chystá oficiálně anektovat přibližně 15 procent celkové rozlohy Ukrajiny. Rusko už na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala letos v únoru v předvečer zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin na virtuální schůzce se šéfy rozvědek zemí Společenství nezávislých států (SNS) prohlásil, že Západ se snaží vyvolat na území SNS další konflikty, které by se přidaly k tomu na Ukrajině. Tu Rusko vojensky napadlo na konci února. Šéf Kremlu dnes konflikt označil za výsledek rozpadu Sovětského svazu. Putin rovněž podepsal dekret, kterým zmocňuje vládu zakázat tranzit kamionů z některých západních zemí přes ruské území. Týká se to zemí, jež přijaly podobné restrikce vůči Rusku, tedy hlavně Evropské unie.

Finsko oznámilo, že od půlnoci uzavírá hranice pro ruské turisty. Šéfka finské vlády Sanna Marinová se pro výrazné omezení přeshraničního provozu na rusko-finské hranici vyslovila minulý týden, když se zintenzivnil proud Rusů mířících do této severské země kvůli částečné mobilizaci v Rusku. Finské pozemní hraniční přechody jsou pro lidi z Ruska jedněmi z mála vstupních bodů do Evropské unie. Řada unijních zemí kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu prakticky uzavřela před občany Ruské federace své hranice už dříve.

Na východě Ukrajiny mezitím pokračují boje. Při ruských útocích v Doněcké oblasti zemřelo ve středu šest civilistů, uvedl oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko. Další čtyři lidé zahynuli podle ukrajinských úřadů při ostřelování v Dnipru ve Dněpropetrovské oblasti.

Situace v Lymanu v Doněcké oblasti je těžká, ale ruská vojska zatím odrážejí ukrajinské útoky, uvedl dnes představitel proruských separatistů z DNR Alexej Nikonorov v ruské televizi. Podle neověřených zpráv na sociálních sítích ukrajinské jednotky pokračují v rozšiřování svého předpolí v okolí Lymanu, který se zřejmě chystají úplně obklíčit. Úspěšné pokračování ukrajinské protiofenzívy hlásí Centrum strategické komunikace ukrajinské vlády, podle kterého ukrajinská vojska už berou do zajetí i nově zmobilizované ruské vojáky.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější