Rusko zveřejnilo video, údajně má dokazovat stahování vojsk ze západu země

První ruské jednotky, které se zúčastnily cvičení na západě země, již dorazily do svých domovských posádek, oznámil dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Poblíž ukrajinských hranic nicméně podle Západu zůstává Rusku dostatek sil k případnému útoku. Představitelé západních zemí jsou k informacím Moskvy o stahování ruských vojáků od ukrajinských hranic velmi skeptičtí.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

"Vojenské transporty s těžkou technikou jednotek Jižního vojenského úkolu, které plily úkoly na cvičištích na Krymu, se přepravily po železnici do stálých posádek v Čečensku a Dagestánu, vzdálených více než 1500 kilometrů," prohlásil mluvčí. Železniční transporty s obrněnci 1. tankové armády Západního vojenského okruhu po výcviku v Kurské a Brjanské oblasti se vracejí do posádek v Nižegorodské oblasti, uvedl. Dodal, že do Dzeržinska v této oblasti se v noci na dnešek vrátily také týlové a zabezpečovací jednotky, které se po vlastní ose přepravily ze 700 kilometrů vzdálených cvičišť.

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno zveřejnilo video, které podle něj dokazuje začátek stahování ruských vojáků a techniky ze západu země zpět na základny po ukončení vojenských cvičení. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo. Další jednotky podle armády opouštějí Krym.

Satelitní snímky ukazují, že Rusko sice stáhlo část vojenského vybavení z blízkosti Ukrajiny, ale že další technika dorazila a Rusko má stále mnoho sil a vybavení poblíž sousední země, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na americkou společnost Maxar Technologies, která týdny sleduje koncentraci ruských sil. Agentura dodala, že nebyla schopna tato tvrzení nezávisle ověřit. Připomněla také, že západní země ve středu varovaly, že u ukrajinských hranic sílí ruská vojenská přítomnost, což je v rozporu s tvrzením Moskvy o částečném stažení sil.

Rusko u hranic s Ukrajinou shromáždilo podle západních odhadů více než 150.000 vojáků. Západ se obává, že ruský vojenský výpad na Ukrajinu může přijít v podstatě kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by proti svému sousedovi chystalo útok.

Rusko dříve v tomto týdnu ohlásilo, že stahuje některé své jednotky rozmístěné u ukrajinských hranic zpět k jejich posádkám. Kyjev ale ve středu uvedl, že stahování ruských sil nepozoruje. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena vidí Spojené státy naopak pohyb ruských jednotek směrem k ukrajinské hranici, nikoliv pryč od ní. Podle nejmenovaného diplomata, na kterého se odkazuje agentura AP, Moskva v posledních dnech vyslala na hranici s Ukrajinou dalších 7000 mužů.

"Vojenský vlak s technikou jednotek tankového vojska ZVO (Západního vojenského okruhu) odjel do místa stálého nasazení po skončení plánovaného cvičení," uvádí se v prohlášení ruského ministerstva obrany. Podle něj budou tanky a další obrněná vozidla přepraveny po železnici "na vzdálenost přibližně tisíc kilometrů".

Stahování vojsk se údajně odehrává také na anektovaném Krymu. Podle sdělení ruského Jižního vojenského okruhu poloostrov opustilo po Kerčském mostě, který spojuje Krym s ruskou pevninou, deset vojenských kolon. Trasa části konvojů měřila 500 kilometrů, uvedla armáda. Kam přesně budou jednotky přesunuty, armáda neuvedla.

Témata: Ruská armáda | Rusko

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

Související:

Nejnovější