Zelenskyj opět vyzval Putina k jednání. Evropany oslovil, aby přijeli bojovat

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes znovu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasedl k jednacímu stolu, uvedl server RBK Ukrajina. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předtím podle agentury TASS řekl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k jednání.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

"Chci se ještě jednou obrátit na prezidenta Ruské federace. Na celém ukrajinském území se odehrávají boje. Pojďte si sednout k jednacímu stolu abychom ukončili umírání lidí," uvedl Zelenskyj.

"Navrhovali jsme různé varianty zajištění bezpečnosti (...) Promarněné příležitosti prezidenta Zelenského jsou tedy dobře známy," řekl dnes k možnostem jednání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale uvedl, že Kreml bude ukrajinskou žádost "analyzovat" a označil ji za pozitivní krok.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes ráno kromě toho podle ukrajinské agentury Unian zmínil, že Ukrajina je připravena zahájit s Ruskem jednání o neutrálním statusu, ale že požaduje bezpečnostní garance.

"Ukrajina vždy ponechávala a ponechává prostor pro jednání. A to i nyní, když Rusko podniklo plnohodnotnou invazi. Tuto válku je nutné zastavit," citovala slova poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře agentura Unian.

Ruské aktivity na Ukrajině dnes okomentoval šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin. Ruská "speciální vojenská operace" podle něj rychle zajistí mír a zamezí rozsáhlejšímu konfliktu v Evropě.

"Speciální vojenská operace v krátkém čase obnoví mír na Ukrajině a předejde potenciálně rozsáhlejšímu vojenskému konfliktu v Evropě," sdělil podle agentury TASS šéf ruské rozvědky SVR Naryškin. Kromě toho upozornil, že Rusko nemůže dopustit, aby se z Ukrajiny "stala zbraň Washingtonu namířená na Rusko". Ruská operace na Ukrajině je podle něj jen výsledkem toho, že Západ ignoroval ruské bezpečnostní zájmy.

Putin podle čínské TV řekl, že je ochoten jednat na vysoké úrovni s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonátu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem prohlásil, že Rusko je ochotno jednat na vysoké úrovni s Ukrajinou. Podle agentury Reuters to uvedla čínská státní televize CCTV.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov krátce předtím uvedl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k dialogu. Zelenskyj dnes znovu vyzval Putina, aby zasedl k jednacímu stolu.

"Spojené státy a NATO dlouho ignorovaly legitimní bezpečnostní obavy Ruska, opakovaně neplnily své závazky a pokračovaly ve vojenském rozmísťování směrem na východ," řekl dnes podle prohlášení čínského ministerstva zahraničí Putin.

Šéf Kremlu údajně zároveň vyjádřil ochotu k rozhovorům na vysoké úrovni s Ukrajinou, kterou ve čtvrtek ráno Rusko vojensky napadlo. "Čína podporuje Rusko ve snaze vyřešit ukrajinskou krizi prostřednictvím dialogu," citovala čínská televize CCTV prezidenta Sia, který rovněž vyzval všechny zúčastněné strany, aby opustily mentalitu studené války.

Čína patří v nynější ukrajinské krizi k největším zastáncům Ruska a ruský útok na Ukrajinu odmítá označit za invazi. "Čína věří v respektování územní celistvosti všech zemí, ale ukrajinská otázka má své zvláštní, složité historické pozadí," řekl dnes mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin. "Chápeme bezpečnostní obavy Ruska," dodal.

Zelenskyj vyzval občany evropských zemí, aby přijeli bránit Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy, píše ukrajinská agentura Unian. Na občany evropských zemí rovněž apeloval, aby od vlád žádali větší finanční a vojenskou pomoc Ukrajině.

"Pokud v Evropě máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete přijet do naší země a společně s námi bránit Evropu," řekl Zelenskyj. Ukrajina se od čtvrtečního rána brání invazi ruských ozbrojených sil.

Zelenskyj kromě toho také vyzval k demonstracím proti ruské invazi. "Jděte na náměstí ve svém městě a požadujte mír pro Evropu a Ukrajinu, konec této války," řekl Zelenskyj. Lidé podle něj mohou pomoci také tak, že se obrátí na ukrajinské ambasády a nabídnou svoji pomoc.

Útok Ruska na Ukrajinu označil Zelenskyj za začátek války proti Evropě a základním evropským lidským právům a přirovnal ho k bojům druhé světové války.

"Kolony tanků a nálety se v maximální míře podobají tomu, co Evropa zažila dávno, v době druhé světové války, a o čem říkala ‚už nikdy‘. A teď tohle! Je to opět tady," varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také poděkoval za nové sankce západních zemí proti Rusku. Podotkl ale, že tyto postihy zatím bojům na Ukrajině nezabránily, a vyzval Západ, aby začal jednat o vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, úplné izolaci Ruska, odvolání diplomatů ze země, ropném embargu a uzavření vzdušného prostoru.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější