Rusové konečně zahájili protiofenzivu v Kurské oblasti

Ruská armáda podle dostupných informací zahájila protiofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky údajně vytlačují výsadkáři, námořní pěchota a čečenští bojovníci. Tyto informace nezávisle na sobě potvrdila ruská i ukrajinská média.

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda v Kurské oblasti údajně zahájila protiofenzívní operace, informoval o tom na telegramu například vojenský bloger Rybar. Podle něj Rusové dokázali „zmenšit pásmo kontroly ukrajinských ozbrojených sil v blízkosti státní hranice“.

Totéž potvrzuje bloger Boris Rozhin. „Bylo osvobozeno několik osad. Obrana nepřítele v této oblasti se poměrně rychle zhroutila. Čekáme na pokračování,“ uvedl.

Kanál Voenkory Jakutiji pak sdílel informace o „ohromujícím průlomu výsadkových jednotek a námořní pěchoty na Kurské frontě“. „Ukrajinské ozbrojené síly byly vyřazeny z téměř desítky vesnic,“ popsal.

„106. výsadková divize Tulského výsadkového vojska pomocí techniky vtrhla do důležité vesnice Snagost a prakticky vyřadila AFU, přeživší bojovníci hromadně prchali. Krymští výsadkáři zaútočili ve Višněvce a vyřadili AFU z vesnice,“ vyjmenoval kanál.

Nyní má probíhat stabilizace pozic. Ve všech osadách pokračuje vyklízení a konsolidace, po které již ministerstvo obrany oznámí jejich úplné osvobození. Ještě předtím byly ukrajinské ozbrojené síly zcela vyřazeny z Komarovky a Šeptuchovky,“ shrnul Voenkory.

Ruská média prozatím o ruských akcích informují pouze velmi omezeně. Agentura TASS pouze popsala útok na ukrajinskou živou sílu a techniku v Kurské oblasti. „Posádky vrtulníků Ka-52M zasadily úder leteckými ničivými prostředky ukrajinské živé síle a vojenské technice v pohraniční oblasti Kurské oblasti,“ informovalo ruské ministerstvo obrany.

Zároveň ale ruskojazyčná mutace TASS zveřejnila zprávu o nasazení čečenských jednotek Achmat. „Obecně chci říci, že jsou to velmi hrdinští, velmi čestní chlapci. Nepřítel utrpěl velmi těžké ztráty. Pokud vím, kluci už od nepřítele dobyli zpět několik osad,“ prohlásil velitel speciálních sil Achmat, generálmajor Apty Alaudinov.

Protiútok Rusů připustili také Ukrajinci. „Kacapové (hanlivé ukrajinské označení pro ruské vojáky, pozn. red.) zahájili aktivní útok a přesouvali obrněná vozidla nejprve přes Sejm a poté přes menší řeky. Další útok se uskutečnil z nedávno ztraceného Korenova na Snahošť,“ popsal telegramový kanál DeepStateUA.

Ukrajinský výpad v Kurské oblasti trvá už měsíc a dosud nedošlo na výraznější ruský odpor. „Tato operace ukrajinských sil odhalila zranitelnost předsunutých sil Ruské federace a prokázala schopnost Ukrajiny provádět nečekané strategické údery,“ prohlásil britský ministr obrany John Gili.

„Čím déle bude ukrajinská armáda držet pozice v Kurské oblasti Ruské federace, tím slabší bude kremelský vládce Vladimir Putin,“ doplnil.

Ukrajinský generální štáb týden po spuštění operace v Kurské oblasti oznámil omezení pohybu civilistů ve 20kilometrové zóně u hranic s Ruskem v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedl to server Kyiv Independent. Toto opatření bylo nezbytné vzhledem k eskalaci bojů a aktivitě ruských sabotážních a průzkumných skupin v oblasti, uvedl generální štáb ve svém prohlášení.

Ukrajinský výpad do Kurské oblasti trvá už od 6. srpna. Zatím padlo město Sudža a Ukrajinci dobyli několik stovek kilometrů čtverečních území. Menší výpady podnikli také do Belgorodské a Brjanské oblasti, kde ruské úřady už přes tři týdny zachovávají vyhlášený stav nouze. Podle odhadů do vnitřních částí Ruska prchlo přes sto tisíc lidí.

Rusové se během letošního roku pokusili o průlom u Charkova, ale nesetkali se s úspěchem. Kyjev se tak patrně obává útoku na Sumskou oblasti, jejíž části ruská armáda okupovala pouze v prvním roce války. Především hlavní město oblasti Sumy je terčem ruských leteckých útoků už přes dva roky.

Ukrajina tvrdí, že zastavila ruský postup v Kurské oblasti

18.09.2024 21:21 Ruská protiofenziva zaměřená na znovuzískání území obsazených Ukrajinou v jihoruské Kurské oblasti…

Nový cíl války v Gaze. Izrael prozradil, o co mu teď půjde

18.09.2024 16:35 Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu…

Putin chce, aby Rusko mělo druhou největší armádu světa

18.09.2024 13:03 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách…

Fico oznámil zvýšení daní v rámci konsolidace veřejných financí Slovenska

17.09.2024 21:37 Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v…

Libanon hlásí mrtvé i zraněné. Členům Hizballáhu hromadně vybuchly pagery

17.09.2024 18:49 Nejméně osm lidí zemřelo a přes 2700 utrpělo zranění, když jim v úterý v Libanonu explodovali…

Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

17.09.2024 12:25 Český ministr průmyslu Jozef Síkela má v nové Evropské komisi zastávat post komisaře pro…

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Související:

Nejnovější