Rusové popírající propagandu budou moci skončit až na 15 let ve vězení

Ruští poslanci dnes jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Příslušnou novelu přijala Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, hned ve druhém a třetím čtení, oznámila ruská média.

Ilustrační foto

Pro hlasovalo 401 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti ani se nezdržel, uvedla agentura Interfax. Odpoledne podle listu Kommersant novelu schválili i ruští senátoři. Nyní zbývá už jen podpis prezidenta Vladimira Putina a zveřejnění v úředním věstníku.

"Znamená to, že již zítra (tato právní) norma donutí potrestat - a to velmi tvrdě - ty, kdo lhali a činili prohlášení diskreditující naše ozbrojené síly. Chtěli bychom, aby všichni pochopili, že to děláme proto, abychom ochránili naše vojáky a důstojníky," prohlásil předseda dumy Vjačeslav Volodin. Dodal, že nebýt "zvláštní vojenské operace", kterou nařídil prezident Putin proti Ukrajině, "vypukla by válka".

Předseda sněmovny rovněž apeloval na výbor pro kulturu, aby "nemlčel" ohledně toho, že ruští umělci vystupují proti operaci. "Sál odpověděl ovacemi," napsal Kommersant.

Předsedkyně Rady federace, horní komory parlamentu, Valentina Matvijenková podle agentury TASS vysvětlila přijetí zákona "bezprecedentně agresivní" informační válkou, kterou proti Rusku rozpoutal Západ. Do "informačních bojových operací" jsou s to zapojit se, ať vědomě či nevědomky, i někteří lidé v Rusku, s čímž za oceánem počítají, dodala.

"To, co tvrdí americké sociální sítě, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, které ovládá Washington, nelze označit za nic jiného než kobercové informační bombardování naší společnosti. Na naši zemi, její občany, na vojáky ruské armády se nepřetržitě valí strašné lži. V podstatně jde o válku o mentální, morální a kulturní zničení naší vlasti," prohlásila Matvijenková. "Rozpoltit naši společnost, rozkolísat ji, vyvolat paniku se nepodaří," myslí si.

Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů. Maximální trest počítá s odnětím svobody na deset až 15 let (v případě vážných následků). Kromě toho může soud potrestat pachatele pokutou sahající až 1,5 milionu rublů (asi 330.000 Kč), až rokem nápravných prací či až třemi lety nucených prací, napsal Interfax.

Za veřejné jednání zaměřené na diskreditaci použití ozbrojených sil k obraně zájmů Ruska a jeho občanů, podpory mezinárodního míru a bezpečnosti má hrozit až pět let odnětí svobody v případě, že toto veřejné jednání proti ruským vojákům způsobily újmu na zdraví a životě, majetkovou újmu, veřejné nepokoje či narušení fungování civilní infrastruktury, včetně komunikace a dopravy. Nakonec až tři roky odnětí svobody budou hrozit za výzvy k cizím státům či mezinárodním organizacím k zavedení sankcí proti Rusku, ruským občanům či ruským firmám. Interfax dodal, že trestní postih za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím má hrozit až poté, co se daný občan za toto počínání zodpovídal ve správním řízení.

Témata: Rusko | Noviny / tisk

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější