Rusové se rozloučili s opozičníkem Navalným. Policisté byli ve střehu

Ruští policisté postavili bariéry na cestě z moskevského metra ke kostelu, kde dnes proběhlo poslední rozloučení s opozičním politikem Alexejem Navalným. K chrámu Ikony Matky Boží v moskevské čtvrti Marjino také přijely vozy pro přepravu zatčených. Ruské úřady příbuzným tělo zesnulého ruského opozičníka dlouho nevydaly, rodina jej obdržela až na poslední chvíli.

Alexej Navalnyj

Na Borisovském hřbitově, kde byl Navalnyj pohřben, byly přítomny policejní hlídky, uvedl server Mediazona. Podle serveru Meduza měli zájemci vyrazit na obřad v předstihu, protože úřady mohou uzavřít stanici metra. Panovaly obavy, že policie bude bránit příznivcům Navalného v účasti na ceremonii.

Před návštěvou předpokládaných demonstrací byli podle serveru varováni žáci moskevských škol, studentům bylo vyhrožováno vyloučením. Pohřební vůz s Navalným do chrámu ve čtvrti Marjino dorazil krátce před polednem. Pohřeb byl naplánován na 12:00.

Smuteční obřad se odehrál ve čtvrti na jihovýchodě Moskvy, kde Navalnyj bydlel. Pohřben byl na Borisovském hřbitově. Rozloučení bylo neveřejné a trvalo více než půl hodiny. Navalného rakev do hrobu nakonec byla uložena do země za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor.

Smrt politika, který byl nejvýznamnějším kritikem Kremlu v posledních letech, oznámila vězeňská služba 16. února. Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnoholetý trest.

Podle vdovy Julije Navalné nebylo jisté, zda bude páteční pohřeb probíhat klidně, obávala se, že by mohlo dojít k zatýkání. V chrámu platil zákaz pořizování obrazového i zvukového záznamu.

Přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým uvedl, že měl problémy s nalezením místa pro pohřeb a ve čtvrtek také vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná ujmout se převozu politikova těla.

Alexej Navalnyj byl ruský politik, právník a aktivista, který se stal známým díky své odvážné kritice korupce a politického establishmentu v Rusku. Narodil se 4. června 1976 v obci Butyně poblíž Moskvy. Vystudoval práva na Moskevské státní univerzitě a získal titul v oboru právo.

Navalnyj začal svoji veřejnou kariéru jako právník a později se stal politickým blogerem a aktivistou. Jeho popularita stoupla díky jeho schopnosti odhalovat korupci prostřednictvím sociálních médií a internetu. Navalnyj se stal známým svými investigativními reportážemi a videi, ve kterých odhaloval korupci na různých úrovních ruského státu.

V roce 2011 se Navalnyj stal jedním z hlavních organizátorů masových protestů proti volebním podvodům a korupci ve vládě. Tyto protesty vyvrcholily v Moskvě a jiných ruských městech a tisíce lidí během nich vyjádřily svůj nesouhlas se současným politickým systémem.

Navalnyj také založil protikorupční nadaci, nevládní organizaci zaměřenou na boj proti korupci v Rusku a na prosazování transparentnosti a spravedlnosti. Jeho práce pro nadaci mu přinesla nejen uznání, ale také mnoho nepřátel v ruském establishmentu.

Navalnyj byl opakovaně zatýkán a souzen ruskými úřady kvůli svým politickým aktivitám. Jeho zadržení vyvolalo protesty doma i v zahraničí, kde mnoho západních zemí odsoudilo postup ruské vlády.

V srpnu 2020 byl Navalnyj otráven nervovým jedem a byl hospitlizován v Německu. Podezření z útoku směřovalo k ruským úřadům, což vyvolalo další mezinárodní rozhořčení.

Navalnyj se po zotavení vrátil do Ruska, kde byl opět zatčen a následně odsouzen k mnoha letům vězení. Jeho zadržení a soudní procesy vyvolaly další protesty a vlnu solidarity doma i v zahraničí.

Navalnyj byl považován za jednoho z hlavních kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina a symbol boje za demokracii a lidská práva v Rusku. 16. února 2024 podle ruských úřadů zemřel v trestanecké kolonii.

Témata: Alexej Navalnyj | Rusko

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější