Rusové se údajně chystají zaútočit na Slovjansk a Siversk

Ruským jednotkám se stále nedaří převzít plnou kontrolu nad městem Severodoněck, ofenziva ale pokračuje. Ve své nejnovější analýze o tom informuje americký Institut pro výzkum války (ISW). Podle britského ministerstva obrany se v ulicích Severodoněcku tvrdě bojuje, což pravděpodobně přináší oběma stranám značné ztráty. Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě uvádí, že se Rusové chystají zaútočit na Slovjansk a Siversk.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

"Ruské jednotky v pátek 10. června pokračovaly v pozemním útoku na Severodoněck, stále ale ještě nedostaly město pod plnou kontrolu. Stejně jako během bojů v Mariupolu je obtížné sestavit přesný obraz toho, co se děje v městských částech Severodoněcku, protože odtud přichází čím dál méně informací," uvádí Institut pro výzkum války. Ukrajina žádá brzkou dodávku zbraní ze Západu kvůli převaze ruských jednotek v dělostřelectvu, píše ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném nočním projevu prohlásil, že schopnost odolávat ruským silám v Donbasu závisí na dodávkách západních zbraní. Ukrajinské oddíly "dělají maximum, aby ofenzivu zastavily, a budou v tom pokračovat, pokud budou mít dostatek těžkých zbraní - o něž jsme naše partnery žádali", řekl prezident Ukrajiny.

Podle Zelenského chce Rusko zničit všechna města v Donbasu. "Nepřeháním, když říkám, že všechna města. Stejně jako Volnovachu, jako Mariupol. Všechny tyto ruiny byly dříve šťastnými městy. To je vše, co může Rusko dát svým sousedům, Evropě, světu," dodal Zelenskyj.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly kromě Severodoněcku v Luhanské oblasti soustřeďují také na postup proti městům Slovjansk a Siversk v Doněcké oblasti. "Nepřítel přeskupuje jednotky a doplňuje palivo a munici, aby připravil ofenzivu proti Slovjansku a Siversku," píše na facebooku ukrajinský generální štáb.

Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky uvádí, že ruská armáda za poslední den nepostoupila dále na jih Severodoněcku. "Probíhají intenzivní pouliční boje a obě strany mají pravděpodobně velké ztráty. Rusko se snaží zlomit odpor obránců města dělostřeleckými a leteckými útoky,," konstatuje ministerstvo.

Podle britské rozvědky ruská válečná letadla pravděpodobně použila od dubna k úderům na pozemní cíle desítky protilodních střel AS-4 vyvinutých v 60. letech k ničení letadlových lodí. Použití těchto střel proti pozemním cílům nemůže být přesné, což může vést k velkým škodám a ztrátám mezi civilisty, podotýkají britské tajné služby. Je pravděpodobné, že Rusko takové střely používá kvůli nedostatku modernějších a přesnějších střel, dodává rozvědka.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj dnes uvedl, že Ukrajina má dál pod kontrolou průmyslovou zónu v Severdoněcku, kde se podle něj ukrývá na 800 civilistů. "Informace o blokádě chemického závodu Azot jsou lež," uvedl Hajdaj v reakci na tvrzení zástupce takzvané Luhanské lidové republiky v Rusku Rodiona Mirošnika, že 300 až 400 ukrajinských bojovníků je zablokováno v komplexu továrny spolu s civilisty a že se pokoušejí vyjednat volný průchod.

Hajdaj také obvinil ruské vojáky, že proti vesnici Vrubivka, nacházející se jihozápadně od Severodoněcku, použili v noci na dnešek plamenomety a zničili tím množství civilních budov. Počet obětí úřady zjišťují.

Zbrojní experti z Francie pomáhají svým ukrajinským kolegům sbírat důkazy o možných ruských válečných zločinech v oblasti města Černihiv na severu Ukrajiny, oznámila podle agentury Reuters ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Příslušníci francouzského četnictva, mezi nimiž jsou odborníci na balistické zbraně a zbraně hromadného ničení, nahradili skupinu francouzských forenzních expertů, kteří od poloviny dubna pomáhali odhalit, co se stalo po vstupu ruských jednotek ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde zabití velkého množství civilistů vyvolalo mezinárodní rozhořčení.

"Nyní pracují v Černihivské oblasti, zkoumají místa, která byla zničená ostřelováním. Tyto válečné zločiny musí být potrestány a společně uděláme vše pro to, aby se tak stalo," prohlásila Venediktovová. Moskva záměrné útoky na civilisty popírá.

Boje v Severodoněcku pokračují nepřetržitě, vypukají požáry

Ruské ostřelování chemičky Azot v Severodoněcku způsobilo po úniku desítek tun maziva mohutný požár, uvedl dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Gubernátor vystupoval v ukrajinské televizi, neřekl však, zda se požár v podniku, kde se skrývají stovky civilistů, podařilo uhasit, napsala agentura Reuters s tím, že sama nemohla situaci z nezávislých zdrojů ověřit.

Boj o Severodoněck představuje jednu z nejkrvavějších bitev války, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině na konci února a která dnes pokračuje 108. dnem. Dříve se uvádělo, že průmyslová zóna v Severodoněcku představuje poslední významnější část města, kde se drží ukrajinské jednotky.

Boje o město podle Hajdaje pokračují nepřetržitě. "Bohužel nepřátelské dělostřelectvo prostě rozebírá patro po patru budovy, které nyní slouží jako kryty," řekl.

Rusko popírá, že by útočilo na civilisty a ničilo civilní cíle.

Město leží na východním břehu řeky Severní Doněc, jejíž klesající hladina kvůli suchu činí ukrajinskou obrannou linii zranitelnější vůči útoku ruských sil, které se opakovaně pokoušely řeku překročit. "Řeka klesla asi o 3 metry, možná i víc, a proto možná dojde k dalším pokusům o překročení řeky a vytvoření nového předmostí," řekl Hajdaj.

Ruské nálety podle gubernátora sousední Doněcké oblasti, která také leží v Donbasu na východě země, přerušily dodávky elektřiny v Slovjansku, Kramatorsku, Bachmutu a dalších místech oblasti, které dosud jsou v ukrajinských rukou.

"Rusové cílevědomě ničí objekty kritické infrastruktury, aby zkomplikovali život lidí, kteří dosud zůstávají v oblasti. Dodávky elektřiny chceme obnovit co možná nejdříve, ale vše závisí na situace s bezpečností," dodal gubernátor Pavlo Kyrylenko podle BBC.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější