Rusové stahují vojáky z Kaliningradu, aby pomohli u hranic s Ukrajinou

Rusko přesouvá své jednotky z Kaliningradu do Kurské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou, kde nyní probíhají boje mezi ruskými a ukrajinskými silami po bezprecedentním přeshraničním útoku. Tvrdí to litevský ministr obrany Laurynas Kasčiunas, informuje server Jerusalem Post.

Ruská armáda, ilustrační foto

Kasčiunas označil tento přesun za "demilitarizaci" Kaliningradu během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě, jak ukazuje video zveřejněné Zelenským na sociálních sítích. Litva sdílí hranici s ruskou exklávou Kaliningrad.

Prezident Zelenskyj ve svém pravidelném večerním proslovu v úterý uvedl, že tento bezprecedentní vojenský průnik do Kurské oblasti opět dokazuje, že Ukrajina dokáže převzít iniciativu. "Opět jsme ukázali, že my, Ukrajinci, dokážeme dosáhnout našich cílů v jakékoli situaci. Jsme schopni chránit naše zájmy a naši nezávislost," prohlásil.

Od minulého týdne vede Rusko v Kurské oblasti intenzivní boje s více než tisícovkou ukrajinských vojáků, což je největší ukrajinská přeshraniční operace od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

V úterý Zelenskyj oznámil, že ukrajinské síly kontrolují v Kurské oblasti 74 obcí. Nicméně mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničních věcí, Heorhij Tichyj, uvedl, že Ukrajina nemá zájem o trvalé převzetí území získaného během tohoto přeshraničního vpádu.

Podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské síly pravděpodobně pronikly hlouběji do Kurské oblasti, a to navzdory tvrzením ruských vojenských blogerů, že ruské síly stabilizovaly frontovou linii. ISW však zpochybňuje tvrzení ukrajinského generála Oleksandra Syrského, že ukrajinské síly ovládly přibližně 1000 čtverečních kilometrů ruského území.

ISW uvádí, že ukrajinské síly nekontrolují celé území v rozsahu, který deklarovaly. Analytici rovněž polemizují s tvrzením ukrajinských médií, že ukrajinská armáda v Kurské oblasti po několika dnech útoků obsadila více území, než ruské jednotky získaly od začátku roku. Podle ISW Rusové od ledna do července obsadili 1175 čtverečních kilometrů ukrajinského území, včetně opevněných pozic v Doněcké oblasti.

Kurský gubernátor Alexej Smirnov na poradě s prezidentem Vladimirem Putinem podle ISW zřejmě bagatelizoval ukrajinský postup. Tvrdil, že Ukrajinci okupovali 28 obcí v pohraniční zóně o šířce 40 kilometrů a hloubce 12 kilometrů. Geolokované záběry podle ISW potvrzují postup ukrajinských jednotek, například severovýchodně od města Koreněvo, 30 kilometrů od hranic.

ISW usoudil, že Kreml zveřejněním záběrů z porady, kde Putin kritizuje vysoké ruské představitele, pravděpodobně varuje ostatní, aby se zdrželi komentářů o ukrajinské invazi do Ruska. Putin se tak snaží vystupovat jako efektivní a dobře informovaný manažer situace na ukrajinsko-ruské hranici a přesouvá odpovědnost za problémy s ukrajinskou invazí na další ruské vojenské a vládní úředníky.

Syrskyj v pondělí uvedl, že Ukrajina má pod kontrolou přibližně 1000 čtverečních kilometrů ruského území, který se poprvé vyjádřil k ukrajinskému vpádu do ruské Kurské oblasti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Syrskyj uvedl, že operace ukrajinské armády v Kurské oblasti pokračuje. Videozáznam jeho prohlášení o situaci v ruském pohraničním regionu zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platformě Telegram. Zelenskyj také oznámil, že nařídil přípravu "humanitárního plánu" pro tuto oblast.

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Harrisová těží z první debaty s Trumpem, ukazuje průzkum

13.09.2024 11:01 Po první předvolební debatě kandidátů na prezidenta USA vede kandidátka Demokratické strany Kamala…

Slovensko se připravuje na hrozící povodně. Stoupne i hladina Dunaje

12.09.2024 18:43 Na extrémní srážky a následné povodně se připravuje i sousední Slovensko. Tamní experti očekávají,…

Zelenskyj potvrdil ruskou protiofenzivu v Kurské oblasti

12.09.2024 16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že v ruské Kurské oblasti, kam před více…

Zelenskyj má plán na ukončení války. Představí ho Bidenovi

11.09.2024 21:46 Plán na ukončení války diplomatickou cestou se rýsuje přinejmenším v hlavě Volodymyra Zelenského, i…

Rusové konečně zahájili protiofenzivu v Kurské oblasti

11.09.2024 10:15 Ruská armáda podle dostupných informací zahájila protiofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské…

Trump a Harrisová se poprvé střetli v duelu. Exprezident čelil ostrým…

11.09.2024 08:09 V úterní prezidentské debatě Kamala Harrisová ostře zaútočila na Donalda Trumpa, kritizovala jeho…

Související:

Nejnovější