Šanghaj plošně testuje obyvatele na koronavirus, přibylo 9006 případů

Čína vyslala více než 10.000 zdravotnických pracovníků z celé země, včetně 2000 vojenských zdravotníků, do Šanghaje, aby pomohli nejlidnatějšímu městu s otestováním všech 26 milionů obyvatel na koronavirus. V čínské finanční metropoli nadále přibývá případů nemoci covid-19. Za poslední den Šanghaj zaznamenala 9006 nových případů infekce, informovala dnes agentura Reuters.

Šanghaj

Minulý týden zahájila Šanghaj uzávěru, při níž měla být od pondělí do pátku uzavřena západní polovina města a od pátku do úterý 5. dubna čtvrti ležící východně od řeky Chuang-pchu. Podle agentury Reuters je ale nyní uzavřeno de facto celé město.

Šanghajské úřady vytvořily z několika nemocnic, tělocvičen, obytných bloků a kongresového centra karanténní zařízení, do nichž jsou všichni lidé s pozitivním testem posíláni. Celková kapacita je 15.000 míst. Tato politika ale vyvolává kritické reakce, především proto, že děti s pozitivním testem na koronavirus jsou oddělovány od svých rodičů a do izolace musí i nakažení lidé bez příznaků nemoci, jichž je v Šanghaji naprostá většina.

Během lockdownu mají obyvatelé Šanghaje zakázáno opouštět své domovy, obchody jsou zavřené a nefunguje veřejná doprava. Mnoho továren a firem se snaží udržet provoz tak, že zaměstnanci přespávají na pracovištích.

Čína, která má více než 1,4 miliardy obyvatel, se nadále drží své politiky nulové tolerance vůči koronaviru za cenu extrémně přísných opatření, vysoce nakažlivá koronavirová varianta omikron ale její snahy velmi komplikuje. Celkově Čína zaregistrovala za poslední den přes 13.000 případů nákazy; kromě Šanghaje je ohniskem také provincie Ťi-lin, kde bylo odhaleno 3500 nových případů infekce.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů v poslední době pohybovaly ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal nedávno na twitteru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale počty nakažených zatím stagnují nebo klesají. Poslancům sněmovního zdravotního výboru řekl, že zlepšení by podle něj mohlo přinést teplejší počasí, přesto je viru v populaci stále mnoho.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Na rozdíl od předchozích dvou let ale počty nakažených s příchodem jara tak markantně neklesají. Podle Duška za to mohou subvarianty koronaviru, které jsou nakažlivější. Přesto je Česko mezi okolními zeměmi spíš výjimkou, neboť počty případů tam rostou. V Česku se od začátku epidemie laboratorně prokázalo už více než 3,8 milionu případů covidu-19.

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější