Schillerová k rozpočtové novele: Je neúsporná, lidem a firmám nepomáhá

Vládní rozpočtová novela prohlubující letošní schodek na 330 miliard korun je "obrovsky neúsporná", a navíc nepomáhá lidem ani firmám, řekla dnes novinářům předsedkyně sněmovního klubu opozičního ANO Alena Schillerová. Poslanci hnutí budou při sněmovním projednávání úpravy letošního rozpočtu, jak ji navrhl koaliční kabinet Petra Fialy (ODS), překládat pozměňovací návrhy. Novelu jako celek ANO nepodpoří.

Alena Schillerová

Někdejší ministryně financí Schillerová poukazovala na to, že Fialova vláda má v porovnání s původním návrhem letošního státního rozpočtu někdejšího kabinetu Andreje Babiše (ANO) v příjmech o více než 127 miliard korun navíc. Navzdory tomu rozpočtové výdaje překročí dva biliony korun. "Nevidíme, že by byla tato obrovská čísla přetavena do pomoci občanům, do pomoci firmám," zdůraznila Schillerová. Ačkoli Fialův kabinet slíbil konsolidaci veřejných financí, pokračuje podle ní v zadlužování.

Návrh rozpočtu Babišovy vlády, který poslanci v souvislosti s povolební změnou politických sil neschvalovali, předpokládal deficit 377 miliard korun. V březnu Sněmovna schválila letošní rozpočet Fialovy vlády se schodkem 280 miliard korun. Fiala ve středu uvedl, že při přípravě rozpočtu nikdo nemohl vědět, že Rusko zahájí vojenskou invazi na Ukrajinu, která má přímý i nepřímý dopad na Česko i na jeho hospodaření. Schillerová se ale pozastavila nad tím, že reálně má jít na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny zhruba 22 miliard korun. Rozpočet schválený v březnu označila za "cár papíru". Fialova vláda podle Schillerové totiž nyní musí dorovnat škrty, které původně provedla.

"Určitě budeme mít pozměňovací návrhy, zatím jsme nediskutovali konkrétní," pokračovala Schillerová. Obecně zmínila, že stále chybí sedm miliard korun na opravy železnic. Místopředsedkyně Sněmovny a stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová mluvila mimo jiné o větší potřebě investic do obměny hasičské techniky a stínový ministr práce a sociálních věcí a poslanec ANO Aleš Juchelka o vyšší částce dofinancování sociálních služeb.

Příjmy návrhu novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun. Sněmovna by mohla projednat předlohu v září. Vláda má v dolní komoře většinu 108 z 200 hlasů, lze předpokládat, že bude schválena. Schillerová zdůraznila, že ANO nebude projednávání rozpočtové novely obstruovat.

Schillerová: Vláda by neměla čekat s pomocí v oblasti požáru 

Vláda by neměla čekat s pomocí v oblasti požáru v Národním parku České Švýcarsko, už by měla chystat konkrétní programy. Novinářům to dnes za opoziční ANO řekla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Reagovala na vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) po středeční schůzi kabinetu, podle kterého až po dohašení a zjištění rozsahu škod bude možno říci, komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc.

"Vláda by neměla čekat, neměla by opět vyslat signál, že pak někdy se k tomu vrátí, až se vyčíslí škody. Měla by okamžitě jednat," uvedla Schillerová. Kabinet už by měl podle ní jednat i o konkrétních programech, které pomohou lokalitě, kraji a obcím k návratu k obvyklému životu.

Postiženým lidem by aktivně měli podle Schillerové pomáhat úředníci. "Protože lidi, kteří přišli například o střechu nad hlavou, nebo se museli kvůli nebezpečí odstěhovat, nemají myšlenky ani čas zjišťovat, kde jaký úřad sídlí. Měli by pomoci zprostředkovat jednání s pojišťovnami," řekla.

Oběti požáru mohou nyní žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci 69.300 korun na osobu u úřadů práce. Ministerstvo životního prostředí připravilo na obnovu poničených míst zatím sto milionů korun. Obce budou moci peníze využít na opravu infrastruktury, včetně zabezpečení svahů poškozených požárem. Ministerstvo přispěje také na likvidaci odpadu po požáru, zatím na to vyčlenilo deset milionů korun. Obce mohou získat na odklízení škod pracovníky na veřejně prospěšné práce.

Hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahují pátý den. Evakuováno muselo být za tu dobu odhadem 500 lidí, mezi nimiž byli obyvatelé i turisti. Další evakuace podle hasičů zatím nehrozí. Oheň se od neděle rozšířil na plochu až 1200 hektarů. Požár nyní hasí 80 jednotek, tedy asi 450 hasičů.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější