Scholz oznámil, kdo povede ministerstvo obrany po konci Lambrechtové

Novým německým ministrem obrany bude dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius. Dnes dopoledne to oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz, který tak potvrdil předchozí informace německých médií. Sociální demokrat Pistorius nahradí stranickou kolegyni Christine Lambrechtovou, která v pondělí rezignovala. Rezort obrany Pistorius převezme ve čtvrtek, uvedl vládní mluvčí Steffen Hebestreit.

Olaf Scholz

"Pistorius je mimořádně zkušený politik, má zkušenosti se státní správou a roky se věnuje bezpečnostní politice. Díky svým kompetencím, asertivitě a velkému srdci je přesně tou správnou osobou, která provede armádu změnou epoch," řekl Scholz o novém spolkovém ministrovi obrany. Jako změnu epoch či dějinný obrat kancléř označuje rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnout Ukrajinu, neboť invaze podle něj změnila evropský bezpečnostní systém.

Designovaný ministr obrany Pistorius v odpoledním prohlášení novinářům řekl, že ho Scholzova nabídka překvapila. "Velmi rád jsem souhlasil, je to mimořádná čest," řekl. Poznamenal, že funkce znamená i velkou odpovědnost. "Obzvláště v nynější době. Úkoly, které jsou před námi, jsou obrovské," řekl. Dodal, že v zájmu budoucnosti bude pracovat na posílení německé armády.

Lambrechtová, která čelila dlouhodobé kritice za váhavou vojenskou podporu Ukrajiny, v pondělí Scholzovi oznámila, že dává svou funkci k dispozici. Ministryně, která podle konzervativní opoziční unie CDU/CSU nestačila na vedení rezortu obrany, nyní čelí kritice i za způsob oznámení odchodu. Úmysl rezignovat totiž novinářům nesdělila osobně, ale vydala jen krátké písemné prohlášení. V něm navíc obvinila média, že se příliš zaměřila na její osobu.

Pistorius se stal dolnosaským ministrem vnitra v roce 2013. Veřejnoprávní stanice ARD poznamenala, že politické zkušenosti získal i na komunální úrovni, mimo jiné jako starosta Osnabrücku. Jmenovací dekret od prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera převezme podle Hebestreita ve čtvrtek, kdy rovněž složí ministerskou přísahu ve Spolkovém sněmu.

Scholz v pondělí řekl, že nástupce Lambrechtové oznámí velmi brzy a že má jasnou představu. Nového ministra musel kancléř vybrat bez zbytečných odkladů, neboť ve čtvrtek přijede na návštěvu do Berlína americký ministr obrany Lloyd Austin. V pátek povede Austin na americké základně Ramstein v Německu jednání zemí, které humanitárními i vojenskými dodávkami podporují Ukrajinu v jejím boji proti ruské invazi.

Pistoriusovi mezitím gratulovala řada vládní představitelů včetně ministra financí Christina Lindnera či ministryně pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Svenji Schulzeové. Hodně štěstí mu popřál také bavorský premiér a šéf opoziční konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) Markus Söder. "S paní Lambrechtovou jsme ztratili spoustu času, který nyní musíme dohnat," dodal Söder.

Výběr 62letého Pistoriuse podle stanice ntv může naznačovat, že Scholz se možná chystá k větší obměně kabinetu. Kancléř totiž v kampani před parlamentními volbami v září 2021 prohlásil, že v jeho kabinetu bude poměr žen a mužů vyrovnaný. Se zachováním parity počítá i ministr hospodářství Robert Habeck z koaličních Zelených.

Scholz dosud vede kabinet se 16 ministry a ženy tvoří polovinu z nich. Po odchodu Lambrechtové a nástupu Pistoriuse se ale poměr změní ve prospěch mužů. V příštích měsících se navíc očekává odchod ministryně vnitra Nancy Faeserové, která by mohla vést sociální demokracii do podzimních regionálních voleb v Hesensku, kde dosud vládnou konzervativci. Za možného nástupce Faeserové média v minulosti zmiňovala právě Pistoriuse.

Lambrechtová je druhou ministryní, která opouští Scholzův kabinet od jeho nástupu k moci na konci roku 2021. Loni v dubnu rezignovala ministryně pro rodinu Anne Spiegelová, kterou nahradila Lisa Pausová. Důvodem tehdy byla kritika, že po předloňských ničivých záplavách na západě Německa Spiegelová odjela na měsíční dovolenou do Francie. V té době byla ministryní životního prostředí ve spolkové zemi Porýní-Falc, kterou přívalové deště a mohutné záplavy obzvlášť zasáhly.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější