Šéf VW: Válka na Ukrajině může evropské ekonomice způsobit větší škody než covid

Vleklá válka na Ukrajině by mohla evropské ekonomice způsobit mnohem větší škody než pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Volkswagen

Narušení globálních dodavatelských řetězců v důsledku ruského útoku na Ukrajinu a protiruských sankcí by podle Diesse mohlo vést k obrovskému zvyšování cen, nedostatku energie a k inflaci. "Mohlo by to být velmi riskantní pro evropskou i německou ekonomiku," uvedl šéf největší evropské automobilky.

Rusko je klíčovým světovým dodavatelem řady komodit, od plynu až po palladium. Dosavadní sankce a vyhlídky na možnou odvetu Kremlu v podobě zastavení dodávek plynu do Evropy už vyvolaly výkyvy na trzích s energií, píše FT.

"Tato válka představuje obrovskou hrozbu pro Německo a pro Evropu," uvedl Diess. Upozornil, že nárůst inflace by mohl vytvořit velký tlak na evropské spotřebitele. V únoru míra inflace v zemích eurozóny vystoupila na rekordních 5,8 procenta. Předpokládá se, že během letošního roku se vyšplhá až na sedm procent.

Energetická závislost Evropy na Rusku již vedla k neshodám kolem sankcí. Německý kancléř Olaf Scholz ve středu uvedl, že nevidí možnost okamžitého bojkotu ruské ropy a plynu, jako to v úterý učinily Spojené státy.

Rusko se podílí 45 procenty na dovozu plynu do Evropy. Tento plyn slouží k vytápění domů i k zajišťování energie pro zpracovatelský sektor, upozorňuje FT.

Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, v Evropě zaměstnává kolem půl milionu lidí. Minulý týden koncern oznámil, že až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku. Samotná Škoda Auto uvedla, že přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu a zastaví také export aut do Ruska.

Dnes zveřejněný průzkum mezi členy německého obchodního svazu BGA ukázal, že většina očekává v důsledku ukrajinského konfliktu zpomalení hospodářského růstu. Vládní sankce vůči Rusku ale podporují, uvedl prezident BGA Dirk Jandura.

Prezident německého hospodářského institutu DIW Marcel Fratzscher dnes deníku Neue Osnabrücker Zeitung řekl, že Německo podle něj v důsledku války na Ukrajině "znovu sklouzne do recese", Fratzscher také čeká vyšší inflaci. Německá ekonomika v loňském posledním čtvrtletí klesla a oslabí i v prvním a druhém kvartálu, domnívá se Fratzscher. Inflace by se letos měla pohybovat výrazně nad pěti procenty, dodal.

Témata: Volkswagen

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější