Si Ťin-pching zahájil sjezd čínských komunistů, mluvil o Tchaj-wanu i covidu

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil 20. sjezd komunistické strany, který ho zřejmě potvrdí jako lídra stany na třetí funkční období. Ve zhruba stominutovém projevu hájil přísnou vládní politiku boje proti covidu-19 či protikorupční kampaň a slíbil, že Čína se bude podílet na boji proti klimatickým změnám. Velkého potlesku se dočkal za slova o Tchaj-wanu a ukončení chaosu v Hongkongu. Nezmínil se podle médií o vztazích se Spojenými státy ani o válce na Ukrajině.

Si Ťin-pching

"Čína důrazně odmítá všechny formy hegemonie a silové politiky, je proti mentalitě studené války a proti vměšování do záležitostí jiných zemí," řekl čínský prezident, kterého poslouchalo na 2300 účastníků sjezdu. Konkrétní země v tomto tématu ale nezmínil. Sjezd potrvá týden a potvrzení současného prezidenta ve funkci na další pětileté období se očekává až v závěru.

Čínský prezident se při projevu dočkal mnohokrát nadšeného potlesku, například za vládní politiku proti šíření covidu-19 nebo za slova o zvládnutí chaosu v Hongkongu. Tam se v posledních letech konaly masové protesty za demokracii, které čínská vláda potlačila i pomocí přísného bezpečnostního zákona, označovaného v některých médií za kontroverzní.

Nejdelší aplaus prezident sklidil za slova o Tchaj-wanu. "Sjednocení vlasti musí být a bude dosaženo," prohlásil. "Budeme i nadále usilovat o mírové znovusjednocení, ale nikdy neslíbíme, že se vzdáme síly. Vyhrazujeme si právo použít k tomu všechny prostředky," řekl také Si Ťin-pching.

Většinu projevu jako obvykle věnoval domácím tématům. "Čína posílí budování prvotřídní armády a posílí schopnost strategického odstrašování," řekl čínský lídr. Dodal, že armáda musí být dál pod absolutní kontrolou strany.

Čína podle prezidenta učinila pokrok i v ekologických záležitostech. "Eliminujeme silné znečišťování vody a vzduchu a dostaneme pod kontrolu znečištění půdy," řekl. "Ochrana přírody je zásadní pro budování moderní socialistické země," pokračoval. Se socialistickou společností musí podle něj být slučitelné i náboženství, které "musí být orientováno čínsky". Vláda v Pekingu bývá terčem kritiky za represe vůči náboženským a etnickým menšinám, zejména vůči Ujgurům.

Prezident v projevu hájil také politiku nulové tolerance v pandemii covidu-19. Většina účastníků sjezdu, kromě několika vysoce postavených hostů, měla nasazené roušky. Asi týden před zahájením kongresu byl Peking ozdoben květinami a transparenty vychvalujícími přednosti strany a politiku Si Ťin-pchinga. Objevily se i transparenty kritizující režim, které ale úřady rychle odstranily. V ulicích Pekingu je také v době konání sjezdu vyšší počet příslušníků bezpečnostních složek.

Sjezd Komunistické strany Číny potrvá do 22. října a koná se převážně za zavřenými dveřmi. Nejdůležitějším úkolem účastníků je výběr nového stranického vedení. Lídrem strany zůstane téměř jistě prezident Si, označovaný za nejmocnějšího čínského politika od dob Mao Ce-tunga.

Čína posílí podporu porodnosti, řekl prezident na sjezdu

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes v projevu k zahájení 20. sjezdu komunistické strany mimo jiné řekl, že vláda posílí podporu porodnosti. Ta je totiž v zemi navzdory řadě již přijatých opatření jedna z nejnižších na světě, loni klesla na 1,16. Vláda má proto obavy, že by to mohlo ohrozit ekonomiku této nejlidnatější země světa. Porodnost je v Číně na historickém minimu a experti očekávají, že za několik let se počet obyvatel Číny začne snižovat.

"Vytvoříme systém, který podpoří porodnost, a národní strategii, která bude reagovat na stárnutí populace," prohlásil čínský prezident v Pekingu před asi 2300 delegáty sjezdu, který má nastínit politiku strany na dalších pět let.

Čína, kde žije asi 1,4 miliardy lidí, v roce 2016 nahradila politiku jednoho dítěte, uplatňovanou od konce 70. let s cílem zastavit tehdejší populační explozi, limitem dvou dětí na jeden pár. V červnu loňského roku Peking oznámil, že umožní všem párům mít děti tři. Čínská populace ale i přesto v posledním desetiletí rostla nejpomaleji od 50. let minulého století.

Počet nově narozených dětí podle expertů letos zřejmě klesne pod deset milionů. Loni dosáhl 10,6 milionu, což bylo o 11,5 procenta méně než v roce předchozím.

Čína se už v minulých letech snažila porodnost podpořit daňovými úlevami pro rodiny, dotacemi na bydlení, delší mateřskou dovolenou či penězi navíc na třetí dítě, uvedla agentura Reuters. Ochotu čínských žen mít děti tím ale výrazně nepovzbudila. Podle analytiků jsou důvodem nízké porodnosti mimo jiné vysoké náklady na školy, nízké mzdy či dlouhá pracovní doba, ale i covidová opatření a obavy o ekonomickou budoucnost.

Čínská média už dříve informovala, že regionální úřady dostaly nařízeno, aby zajistily více zařízení péče o předškolní děti a pracovní místa, která jsou vstřícná k rodinám s dětmi. Ke zvýšení porodnosti chtějí úřady přispět i tím, že zahrnou metody asistované reprodukce do státního zdravotnického systému. Umělé oplodnění je totiž v Číně velmi drahé a pro neprovdané ženy nedostupné.

Témata: Si Ťin-pching | Čína

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější