Silnice v Česku jsou sjízdné, na horách ale leží vrstva sněhu

Silnice v České republice byly dnes ráno sjízdné, na horách si řidiči musejí dávat pozor zejména na nesolených silnicích, kde většinou leží souvislá vrstva sněhu krytá posypem, místy je zledovatělá. Sněhové jazyky se tvořily zejména na Rychnovsku, Žďársku a u Strážného na Prachaticku.

Ilustrační foto

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před jejich tvorbou trvala do dnešních 9:00. Dnes meteorologové očekávají srážky jen místy, postupně většinou dešťové.

Souvislá vrstva sněhu krytá posypem leží na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách. Dále musí být řidiči v Královéhradeckém kraji opatrní v CHKO Broumovsko na Náchodsku, kde na pouze pluhovaných silnicích leží místy zledovatělý sníh. Ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu leží také na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš v Libereckém kraji.

Zbytky sněhu zůstávají také na některých silnicích ve vyšších polohách v Karlovarském a Ústeckém kraji, na horách se ale mohou tvořit sněhové jazyky a ojediněle i závěje. Silnice I/6 na 90. kilometru u odbočky na Žlutice, kde se od rána odstraňovaly následky pondělní dopravní nehody, je již v obou směrech plně průjezdná. Naopak kvůli sněhu byla ráno v Ústeckém kraji zavřená silnice mezi obcemi Výsluní a Rusová na Chomutovsku. "Silnice zůstává zavřená, večer foukal ještě silný vítr, takže to nemělo cenu projíždět," řekl dnes ČTK Vladislav Smetana ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Ráno má usek projet fréza.

V jižních Čechách vyjížděli silničáři v noci na dnešek kvůli náledí se 150 sypači. U Strážného na Prachaticku se tvořily sněhové jazyky. Ráno se v kraji mohou na silnicích místy tvořit náledí nebo zmrazky. Kluzké vozovky jsou také v Pardubickém kraji hlavně v okolí Hlinska, Lanškrouna nebo Poličky. Silnice I/11 mezi obcemi Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Silničáři také upozorňují na zledovatělé úseky cest v Železných horách.

Na Vysočině jsou na solených silnicích po sněhových přeháňkách zbytky rozbředlého sněhu a na vozovkách nižších tříd ujetý sníh s drtí. Sněhové jazyky se v noci tvořily zejména na Žďársku. Nesouvislá uježděná vrstva sněhu nebo sněhová kaše zůstává na silnicích druhé a třetí třídy v horských oblastech Vsetínska. Průjezd po silnici II/487 v Huslenkách na Vsetínsku částečně omezuje nehoda. Osobní automobil tam podle mluvčího krajských hasičů Romana Žemličky narazil do sloupu elektrického vedení. "Sloup je nalomený a trčí do cesty vedoucí na Velké Karlovice. Řidička je v péči zdravotníků," uvedl Žemlička. Motoristé úsekem projíždějí po polovině vozovky. Ujetá posypaná vrstva sněhu zůstává i ve vyšších polohách Beskyd.

Větší problémy na vozovkách neočekávají silničáři v Olomouckém kraji. "Moc tady toho nenapadlo, teplota se navíc poté zvedla nad nulu, takže co napadlo, roztálo. Podle předpovědi už žádné srážky hlášeny nejsou, čeká se naopak vlna oteplení. Neočekáváme tak už výrazné sněhové srážky ani komplikace v dopravě," sdělil dnes ráno ČTK dispečer jesenických silničářů.

Pro kamiony zůstávají některé komunikace uzavřené. Týká se to silnice III. třídy mezi Mníškem a Raspenavou přes Oldřichovské sedlo na Liberecku, kterou silničáři nesolí a v zimě je pro ně obtížně sjízdná. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. Nadále uzavřený pro nákladní vozy těžší 12 tun je na Frýdecko-Místecku v Beskydech zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Bílou. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, se nesmí solit a v kopcích je zledovatělá.

Témata: Silnice | sníh

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější