Šíření koronaviru na Slovensku dál zrychluje

Na Slovensku dál zrychluje tempo šíření koronavirové nákazy. O uplynulém víkendu se navíc zastavil pokles počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19. V závěru minulého týdne laboratoře odhalily nejvyšší přírůstek nakažených za neděli od konce loňského listopadu. Vyplývá to z údajů národního centra zdravotnických informací.

Slovensko, ilustrační foto

Nárůst počtu nových případů koronavirové nákazy zaznamenaly také další země včetně Česka. Od úterý Slovensko zkrátí obecnou délku izolace či karantény pro nakažené koronavirem a jejich blízké kontakty na pět dnů; podobně už dříve postupovala ČR.

Pětimilionové Slovensko znovu čelí vyššímu přírůstku infikovaných od minulého týdne, a to v souvislosti se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Za neděli přibylo v zemi po provedení laboratorních testů 3503 zjištěných infikovaných; oproti předchozímu týdnu se počet nových případů více než ztrojnásobil.

Nemocnice na Slovensku hlásily 1497 covidových pacientů. Dřívější úbytek hospitalizovaných se tak zastavil, počet pacientů s covidem-19 ve zdravotnických zařízeních se ale drží kolem tříměsíčního minima. Na začátku prosince na vrcholu silné třetí vlny koronavirové infekce bylo v nemocnicích přes 3600 lidí s covidem-19. Následné zlepšení epidemické situace Bratislava využila k uvolnění restrikcí, ke vstupu na některé akce nebo do některých provozů už ale nestačí jen očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19.

Počty nových případů nákazy rostou také v České republice. V neděli v zemi přibylo 12.889 nových potvrzených případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší nárůst za neděli od začátku epidemie.

Na polovinu z nynějších deseti dnů Slovensko od úterý podle nové vyhlášky hlavního hygienika zkrátí trvání karantény pro infikované. Do izolace budou muset nastoupit až na výjimky i naočkovaní proti covidu-19 nebo ti, kdo toto onemocnění prodělali. Pokud osoba v izolaci bude mít nadále příznaky covidu-19, o ukončení její izolace rozhodne lékař. Pracovníci z některých sektorů ekonomiky včetně zdravotnictví a také politici ovšem budou moci pracovat i po nákaze koronavirem, pokud se u nich vyskytne bezpříznakový průběh onemocnění.

Rovněž se zkrátí délka karantény pro blízké kontakty infikovaných. Lidé po rizikovém kontaktu s infikovaným nebudou muset do karantény například v případě, že jsou plně naočkovaní a nemají příznaky onemocnění.

"Ke zkrácení izolace pozitivní osoby a karantény úzkého kontaktu dochází z pragmatických, a nikoliv medicínských důvodů. Jde o snahu zachovat chod státu a základních služeb v době, kdy budou v karanténě končit v jednom momentu velké počty zaměstnanců nejen kritické infrastruktury, ale i jiných odvětví, která jsou důležitou součástí každodenního života občanů," uvedl k vyhlášce úřad hlavního hygienika.

Slovensko už delší dobu vyžaduje karanténu až na výjimky také od cestujících, kteří přijedou do země ze zahraničí a kteří nejsou očkovaní proti covidu-19. Délka této karantény je stanovena na deset dnů, částečně ji lze zkrátit absolvováním laboratorního testu na koronavirus. Při návratu na Slovensko z vybraných afrických států platí přísnější pravidla karantény.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější