Škoda Auto dodala v červenci o 18 procent méně vozů než před rokem

Automobilka Škoda Auto v červenci dodala zákazníkům 61.300 vozů, což je o 18,3 procenta méně než před rokem. Tempo meziročního poklesu nicméně zpomalilo z červnových 26,6 procenta. Vyplývá to údajů, které dnes zveřejnil mateřský koncern Volkswagen. V období od ledna do července se odbyt Škody Auto meziročně snížil o 28,5 procenta na 421.800 vozů. To představuje nejvýraznější pokles ze všech automobilových značek koncernu.

Škoda Auto, ilustrační fotografie.

Odbyt celé skupiny Volkswagen v červenci zůstal v meziročním srovnání téměř beze změny na 725.400 vozů. Pokles dodávek v Evropě a Severní Americe totiž kompenzoval silný růst v Číně. V období od ledna do července odbyt skupiny Volkswagen meziročně klesl o 19,3 procenta na 4,6 milionu vozů.

Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Výrobci automobilů se už delší dobu potýkají s nedostatkem součástek, který narušil také výrobní aktivity Škody Auto. Situaci navíc zkomplikovala válka na Ukrajině, která způsobila mimo jiné výpadek produkce u ukrajinského dodavatele kabelových svazků pro Škodu Auto. Provozní zisk Škody za prvních šest měsíců letošního roku klesl na 676 milionů eur (zhruba 16,5 miliardy Kč) z loňských 974 milionů eur.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Témata: Škoda Auto

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější