Škody z krádeží kol loni opět vzrostly, počet ukradených bicyklů ale klesl

Škody z krádeží kol loni opět vzrostly, i když počet ukradených bicyklů klesl. Zatímco v roce 2019 byla podle policejních statistik ukradena jízdní kola a elektrokola za 108 milionů korun a v roce 2020 za 134 milionů, loni škody dosáhly 150 milionů Kč.

Policie ČR, ilustrační foto

Policie ČR evidovala 4799 odcizených strojů, o rok dříve 5258. Do statistik se ale započítávají pouze nahlášené případy, ve skutečnosti tak může být krádeží mnohem více. Policie dokáže objasnit pětinu krádeží.

"Z policejních statistik je patrné, že většina jízdních kol či elektrokol je odcizena vloupáním. Jde tedy o krádeže ze sklepů, koláren, domů či domovních chodeb. Většinou jde o předem plánované akce, které nepřekazí ani kvalitní zámek,“ uvedl manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Průměrná škoda z krádeží kol a elektrokol loni vzrostla na 29.087 korun. V roce 2019 činila 21.151 korun, předloni už 25.637 Kč. Statistiky tak potvrzují, že si Češi pořizují stále dražší cyklistické vybavení. ERV Evropská pojišťovna, která pojištění jízdních kol a elektrokol nabízí, eviduje průměrnou škodu 50.000 korun. Zájem zlodějů se více soustřeďuje na dražší stroje, uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Registruje i krádeže kol z balkonů, zejména v posledních patrech domu.

Kola patří mezi nejatraktivnější artikl, na který se zloději zaměřují, řekl ČTK mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. V tomto ohledu jsou podle něj jednoznačným trendem elektrokola, která také zvyšují vzniklou škodu a která za poslední roky zažila v Česku prodejní boom. Výjimkou nejsou ani případy, kdy za krádež elektrokol nebo elektrokola byl vyčerpán celý pojistný limit 100.000 Kč. "Setkáváme se ale spíše s tím, že lidé mají pojistné limity právě na kola uložená v nebytových prostorech nastaveny nízko. Totéž platí i o zabezpečení kol," dodal.

Nejvíce jízdních kol a elektrokol, celkem 1344, bylo loni odcizeno v Praze. Průměrná škoda u jednoho stroje zde dosáhla 39.000 korun. Co se počtu krádeží týče, následovaly Moravskoslezský, Středočeský a Jihomoravský kraj. V každém z těchto krajů bylo ukradeno více než 600 kol. Nejméně krádeží PČR eviduje na Vysočině, kde bylo ukradeno 52 kol. Paradoxně ale právě na Vysočině je průměrná výše škody z krádeží kol nejvyšší a činí 42.500 korun.

Témata: krádeže | krimi

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Související:

Nejnovější