Skupina OPEC+ ponechá těžební limity ropy beze změny

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, tedy skupiny označovaná OPEC+, se na dnešním zasedání dohodli, že ponechají své těžební limity beze změny. Ropné trhy musí nejprve vyhodnotit dopad zpomalující čínské ekonomiky na poptávku a cenového limitu pro ruskou ropu na nabídku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Těžba ropy

Dnešní rozhodnutí přichází krátce poté, co se země skupiny předních ekonomik světa G7 dohodly na omezení cen ruské ropy a před zavedením sankcí na ruskou ropu, které mohou mít zásadní vliv na trh.

OPEC+ je skupina 23 těžebních zemí v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem. Na začátku října se skupina dohodla na snížení těžby od listopadu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Učinila tak navzdory výzvám ze strany Spojených států, aby těžila více, a přispěla tím ke snížení cen pohonných hmot a podpoře světové ekonomice.

Agentura Bloomberg v pátek uvedla, že podle jejího průzkumu kartel OPEC snížil těžbu o jeden milion barelů. Rusko však před začátkem platnosti sankcí těžbu zvyšovalo.

Skupina G7 a Austrálie se dohodly na zavedení maximální ceny za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel, tedy na úrovni, na které se shodla také Evropská unie. Od pondělí navíc vstupuje v platnost zákaz dovozu ruské ropy do EU po moři.

Témata: Kartel OPEC | ropa

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější