Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí dosáhla výkonu z období před pandemií

Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí dosáhla výkonu z období před vypuknutí epidemie nemoci covid-19. Hrubý domácí produkt (HDP) udržel podle prvního odhadu mezičtvrtletní růst 0,4 procenta, stejným tempem rostlo hospodářství Slovenska i v předchozích dvou kvartálech. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad.

Slovensko, Bratislava

V meziročním srovnání slovenská ekonomika vzrostla o 3,1 procenta po růstu o 1,4 procenta v posledním loňském kvartálu. Jde o nejlepší výsledek od druhého čtvrtletí loňského roku.

Česká ekonomika se na úroveň z doby před pandemií zatím nedostala; v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta a proti poslednímu loňskému čtvrtletí o 0,7 procenta.

Hospodářství Slovenska v prvním čtvrtletí podpořila hlavně domácí poptávka, zahraniční poptávka se naopak snížila. Na růstu přidané hodnoty se podílela hlavně odvětví velkoobchodu a maloobchodu, stejně jako ubytovací a stravovací služby. Naopak pokles vykázal nejvýznamnější sektor hospodářství, a to výroba motorových vozidel. Automobilovému průmyslu na Slovensku po dřívějších potížích s globálním nedostatkem polovodičových součástek přitížily po začátku války na Ukrajině problémy s dodávkami dalších dílů.

Slovenské ministerstvo financí v březnu kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu zhoršilo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 2,1 z dřívějších 3,5 procenta.

Celkový počet zaměstnaných na pětimilionovém Slovensku se v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně o 2,1 procenta po růstu o 0,3 procenta v předchozím kvartálu.

Loni se HDP Slovenska zvýšil o tři procenta po poklesu o 4,4 procenta v roce předchozím, kdy v zemi propukla epidemie covidu-19.

Témata: Slovensko | ekonomika

Související:

Nejnovější