Slovensko bude platit za plyn v eurech, uvedl ministr hospodářství

Slovensko bude podle ministra hospodářství Richarda Sulíka nadále platit ruskému plynárenskému koncernu Gazprom za nakupovaný zemní plyn v eurech, příslušná platba bude následně převedena na ruble. Sulík dnes novinářům také řekl, že země dostává nadprůměrné množství ruského plynu, který do země proudí také z České republiky.

Ilustrační fotografie.

"Budeme platit v eurech na euroúčet v Gazprombank, tam to bude proměněno na ruble a ruble půjdou dál do Gazpromu. S tou další operací my už nic nemáme. Pro nás je rozhodující, že budeme platit v eurech do Gazprombank," řekl Sulík.

Slovenský ministr hospodářství v dubnu připouštěl platby za plyn v rublech, jak to nově vyžaduje Moskva. Sulík za to čelil kritice některých kolegů z vládní koalice. Gazprom před třemi týdny zastavil tok suroviny do Polska a Bulharska. Zdůvodnil to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, což obě evropské společnosti označily za porušení smluv.

Slovensko je závislé na dodávkách ruského plynu. "Tento i minulý týden tečou nadprůměrná množství navzdory tomu, že jedna přečerpávací stanice na Ukrajině byla zavřena. Ruská strana způsobený výpadek nahradila a plyn nám teče přes Lanžhot, tedy z Česka, je to ale ruský plyn. Předpokládám, že to je plyn, který přitéká přes Nord Stream 1," řekl Sulík.

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU minulý týden oznámil přerušení tranzitu ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Krok zdůvodnil aktivitami ruských okupačních sil.

Gazprom dlouhodobě zajišťoval dodávky plynu na Slovensko hlavně přes Ukrajinu. Na červen ale ruský koncern nezarezervoval tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy přes Slovensko prostřednictvím hraničního uzlu Veľké Kapušany. Na tyto rezervace má vliv i poptávka ze strany odběratelů.

Matovič chce zdanit ruskou ropu zpracovávanou v zemi

Slovenský ministr financí Igor Matovič navrhne vládě zvláštní zdanění ruské ropy, která se zpracovává na Slovensku. Matovič dnes novinářům řekl, že stát by z nové daně mohl získat kolem 290 milionů eur (7,2 miliardy korun) ročně. Po schválení předlohy vládou by měl materiál ve zrychleném režimu posoudit parlament. Jedna ze čtyř vládních stran, která dlouhodobě vystupuje proti zvyšování daní, nejnovější Matovičův návrh odmítla.

Ruskou ropu na Slovensku využívá rafinerie Slovnaft z maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Někteří analytici dříve tvrdili, že skupina MOL těží z toho, že ruská ropa se v souvislosti s návrhy na zavedení embarga na její dovoz do EU prodává se slevou.

Podle Matoviče by zmíněná daň neměla vyústit ve zvyšování maloobchodních cen pohonných hmot na Slovensku, kde nejvíce čerpacích stanic provozuje Slovnaft. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 v zemi na začátku tohoto měsíce vystoupala na nové maximum 1,776 eura (43,90 koruny).

Není jisté, zda Matovič návrh na zdanění ruské ropy prosadí. Liberální strana Svoboda a solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka se vyslovila proti jakékoliv nové dani. "Tento návrh ministra financí jsme nemohli dosud vetovat, protože jsme se o nové dani dozvěděli až z tiskové konference. Veto si ovšem uplatníme, protože tato daň s jistotou povede k vyšším cenám benzinu a nafty," uvedl Sulík v prohlášení, které ČTK poskytla SaS. Dodal, že už samotné předložení návrhu Matovičem na středečním jednání vlády by strana považovala za vážné porušení koaliční smlouvy.

SaS se už dříve postavila také proti návrhu zvýšit zvláštní daň podnikům z regulovaných sektorů ekonomiky, ze kterého chce Matovičovo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) financovat plánovanou vyšší podporu rodin s dětmi. Tu Matovič označuje za pomoc obyvatelům v době vysoké inflace. SaS naopak prosazuje příspěvky pouze pro lidi s nižšími příjmy a nikoliv poskytování plošných pobídek bez ohledu na příjem rodin.

Sulík dříve podpořil zákaz dovozu ruské ropy do EU, žádal ale tříleté přechodné období. EU se dosud na embargu pro dovoz ruské ropy neshodla, a to kvůli odmítavému postoji Maďarska.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější