Slovensko poslalo na Ukrajinu raketový systém S-300, potvrdil premiér

Slovensko darovalo Ukrajině na její žádost svůj systém protivzdušné obrany S-300, uvedl dnes v prohlášení slovenský premiér Eduard Heger, který je nyní spolu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou na návštěvě Ukrajiny. Slovenská televize Markíza dříve během dne uvedla, že utajovaný přesun zmíněné techniky trval dva dny.

Rakety S-300

Americký prezident Joe Biden později potvrdil, že USA přesunou na Slovensko jeden svůj protivzdušný systém Patriot, přičemž poděkoval vládě v Bratislavě za asistenci Kyjevu.

Na Slovensko tedy na oplátku za dodávku Ukrajině putuje dodatečný čtvrtý systém Patriot od spojenců z NATO. Tento krok umožnil vyhovět zásadnímu požadavku ukrajinské vlády, která od počátku ruského útoku žádá Západ o pomoc s obranou ukrajinského vzdušného prostoru. Systém S-300 v této souvislosti konkrétně zmínil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když v polovině března promluvil k americkému Kongresu.

"Jde o zodpovědné rozhodnutí, kterým SR, jako země, jež podporuje mír, svobodu a ochranu lidských práv, poskytuje pomoc ve formě čistě obranného systému Ukrajině a jejím nevinným občanům. Věříme, že tento systém pomůže zachránit co nejvíce nevinných Ukrajinců před další agresí Putinova (ruský prezident Vladimir Putin-pozn. ČTK) režimu," uvedl dnes Heger. Darování systému S-300 podle něj neznamená, že se Slovensko stalo součástí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.

Systémy S-300 ze sovětské éry používají střely k zneškodnění vojenských letounů a střel. Složeny jsou z několika vozidel, včetně radarů a odpalovacích zařízení. Ukrajinské armádě by mohly pomoci při maření ruských leteckých útoků.

Na Slovensku v rámci budování mnohonárodního bojového uskupení NATO už spojenci umístili také systém protivzdušné obrany Patriot. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dříve řekl, že Patriot není náhradou za systém S-300. Heger v dnešním prohlášení ale oznámil, že obranyschopnost Slovenska je zajištěna a v nejbližších dnech bude posílena dodatečným systémem protiraketové obrany ze strany spojenců.

Naď v reakci na odevzdání slovenského systému S-300 Ukrajině uvedl, že kromě tří baterií systému Patriot z Německa a Nizozemska umístí na Slovensku stejný systém i Spojené státy. "Čtyři baterie špičkového systému Patriot v nejmodernější verzi poskytují nesrovnatelně vyšší obranný potenciál než jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987," informoval Naď. Dodal, že systémy Patriot pokryjí celé území Slovenska.

Americkou část dohody následně potvrdil šéf Bílého domu Biden. "Chtěl bych poděkovat slovenské vládě za to, že poskytla systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině... Spojené státy v zájmu umožnění tohoto přesunu a zajištění pokračující bezpečnosti Slovenska přemístí americký raketový systém Patriot na Slovensko," uvedl v prohlášení. Americký ministr obrany Lloyd Austin doplnil, že na Slovensko přesouvaný systém Patriot budou obsluhovat američtí vojáci, dorazí do několika dní a Pentagon nyní se slovenskou vládou konzultuje, jak dlouho bude na Slovensku rozmístěn.

Slovenská opozice informaci o darování systému S-300 Ukrajině kritizovala. Například podle sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica se Slovensko tímto krokem zapojilo do války. Fico při kritice zmíněného rozhodnutí rovněž ohlásil, že opozice podá návrh na odvolání vlády ve sněmovně; opoziční strany dostatek hlasů na vyslovení nedůvěry kabinetu v parlamentu ale nemají.

Také západní země pomáhají Kyjevu čelit ruské invazi, například dodávkami vojenského materiálu a zbraní. List Wall Street Journal v úterý napsal s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany, že Česko poslalo na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý uvedla, že věří, že Česko posílá na Ukrajinu zásadní vojenský materiál. Konkrétně se však o obsahu dodávek bavit nechtěla.

"Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na Ukrajinu dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat!" napsala na twitteru

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější