Slovensko zápasí s nejvyšší inflací za osm let

Slovensko zažívá prudký růst spotřebitelských cen, který vyhnal inflaci na 3,3 %, nejvyšší úroveň od prosince 2012. Růst cen má široké základy.

Slovensko, Bratislava

Přispívají k němu nejen potraviny a ceny pohonných hmot, ale i celá řada služeb, kde došlo k úpravě cen směrem nahoru v rámci postcovidového uvolnění.

Obáváme se, že inflace ještě neřekla svoje poslední slovo a v zimních měsících může atakovat až 4% hranici. Klíčovou úlohu by měly sehrát náklady na bydlení, kde by se k růstu cen stavebních prací a vstupů měly přidat ceny elektřiny či plynu. Ty postupně začnou reflektovat prudký růst velkoobchodních cen elektřiny a plynu na evropském trhu. Ty se jen od začátku roku více než zdvojnásobily a je jen otázkou času, kdy se to projeví v maloobchodních cenách pro domácnosti.

Boom spotřebitelské poptávky a realokace spotřebitelských výdajů zpátky do segmentu služeb zároveň umožňuje firmám přenos vyšších nákladů do konečných cen.

Na druhou stranu by se měl utlumit růst cen u „covidových“ položek typu ojetá auta či letenky a zastavit by se měl i růst cen pohonných hmot díky stabilizaci cen ropy.

Témata: Slovensko | inflace

Související:

Nejnovější