Slovensko zažilo demonstrace, sešli se odpůrci Hegerovy vlády

Odpůrci slovenské vlády využili dnešní svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.

Slovensko, ilustrační foto

"Nikdy v historii Slovenska nebyla tak porušována ústava a pošlapována lidská práva jako za posledních 18 měsíců,“ prohlásil v projevu na shromáždění v Košicích někdejší premiér a šéf sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, jehož strana po porážce v parlamentních volbách v únoru 2020 skončila po předchozím dlouholetém vládnutí v opozici. Tvrdil také, že stát dává výhody očkovaným proti covidu-19 a naopak z neočkovaných obyvatel dělá občany druhé kategorie. Demonstraci Směru-SD, které se podle listu Denník N zúčastnilo asi 2000 lidí, přišel podpořit i někdejší slovenský prezident Ivan Gašparovič. Ten měl jako hlava státu blízko k sociálním demokratům i v době, kdy Ficova strana byla u moci.

Popularita Směru-SD výrazněji klesla po loňských volbách, kdy stranu opustila část poslanců v čele s někdejším premiérem Peterem Pellegrinim. Dříve v tomto roce se preference Směru-SD ale vrátily na dvoucifernou hodnotu. Policie od voleb v několika kauzách obvinila několik představitelů různých institucí a úřadů včetně policistů z období, kdy byl Směr-SD u moci.

V Košicích vlastní shromáždění uspořádali také poslanci, kteří po dřívějším vnitrostranickém rozkolu opustili krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) a nyní vystupují v neparlamentním hnutí Republika.

"Právem nám má patřit naše svoboda. Chceme žít jako lidé, které nebudou omezovat blázni a psychopati. Každý inteligentní člověk ví, že o virus tu už dávno nejde. Toto je o snaze několika jednotlivců udělat z obyvatel méněcenné lidi. Toto je snaha zavést totalitní režim," řekl z pódia nezařazený poslanec Milan Mazurek k opatřením proti šíření koronavirové infekce. Na demonstraci, která začala ještě před shromážděním Směru-SD, přišly podle listu Hospodárske noviny stovky lidí.

Mazurek vybízel obyvatele k účasti na generální stávce a také se vyslovil za konání referenda o předčasných volbách, které dříve v petici dříve žádalo přes 585.000 Slováků. Slovenský ústavní soud, který sídlí v Košicích, ale letos v červenci rozhodl, že navrhovaná referendová otázka není v souladu s ústavou. Lidové hlasování tak prezidentka Zuzana Čaputová, která se na ústavní soudce ve zmíněné záležitosti obrátila, nemohla vyhlásit.

Desítky lidí přišly na jiné shromáždění v Košicích, které bylo svoláno na protest proti mítinkům Směru-SD a Republiky a na oslavu výročí přijetí slovenské ústavy.

Stovky sympatizantů LSNS se zase sešly před prezidentským palácem v Bratislavě. Dav se později přesunul k budově parlamentu, kterou chránili policejní těžkooděnci. Policie tam zadržela dvě osoby kvůli podezření z protiprávního jednání. V centru slovenské metropole pak podobně jako v červenci demonstranti zablokovali silnici.

Řečníci na shromážděních v Bratislavě a v Košicích vystupovali i proti očkování dětí v souvislosti s covidem-19 či proti nošení roušek žáky ve školách.

Představitelé slovenské opozice se už dříve nepřidali ke kampani na podporu očkování proti covidu.19, ve kterém Slovensko kvůli nízkému zájmu veřejnosti výrazně zaostává za průměrem v členských zemích Evropské unie.

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Související:

Nejnovější