Sněmovna by mohla jednat o odvolání Pekarové Adamové

Poslanci by mohli jednat na nadcházející schůzi o odvolání Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně Sněmovny. Pokus opozičních hnutí ANO a SPD však s největší pravděpodobností úspěšný nebude.

Markéta Pekarová Adamová

Ve sněmovním finále je například zakotvení výše platů učitelů, které budí kontroverze kvůli jeho možnému zúžení. Dolní komora by také měla pokračovat ve schvalování sporných změn ve volbě radních České televize a Českého rozhlasu.

Schůze začne v úterý odpoledne. Příští týden se poslanci sejdou ještě ve středu. Na Zelený čtvrtek ani o Velkém pátku, který je svátkem, jednat nebudou. Schůze by mohla trvat až tři týdny a s týdenními přestávkami určenými pro jednání výborů by mohla skončit v pátek 5. května.

Pekarové Adamové vyčítá opozice údajné stranění vládnímu táboru při řízení schůze, na které poslanci schvalovali zkrácení červnové valorizace důchodů a kterou provázely rozsáhlé obstrukce. Předsedkyně opozici vzkázala, že jen hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců. Za nynějšího rozložení sil v dolní komoře dostatečný počet hlasů pro odvolání Pekarové Adamové nenajde.

U vládní novely o pedagogických pracovnících vyvolala kontroverze úprava skupiny koaličních poslanců, podle které by mohli mít ze zákona mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé mzdy v celém hospodářství jen učitelé. Původní předloha počítá se stanovením odměňování všech pedagogických pracovníků. S novým nastavením nesouhlasí školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují.

Zapojení Senátu do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu a zpřísnění vymezení navrhujících organizací se koalici nepovedlo prosadit prozatím ve třech dějstvích mimořádné schůze, kterou nechala k novele svolat. Debata by mohla pokračovat i na nadcházející řádné schůzi. K předlohám v závěrečném kole patří také změny v organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nevoli ANO budí koaliční pozměňovací návrh, jenž by v zákoně o střetu zájmů zpřísnil zejména zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky. Mohl by dopadnout na předsedu hnutí Andreje Babiše jako nepřímého skutečného majitele skupiny Agrofert, do níž spadá i mediální dům Mafra.

Úvodní debata čeká vládní novelu, podle níž by členové vlády museli opět dokládat před jmenováním do funkce čisté lustrační osvědčení. Poslanci by mohli zahájit projednávání návrhu volební reformy. Předpokládá mimo jiné zavedení jednodenních voleb místo nynějších dvoudenních, stanovení pevného termínu pro senátní, obecní a krajské volby a dostupnější vydávání průkazů pro lidi, kteří nemohou odevzdat hlas v místě trvalého bydliště. V úvodním kole je také dvojice předloh, jež by lidem či firmám usnadnila zbavit se dluhů na daních či sociálních odvodech.

Na druhé čtení, v němž mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy, čeká ve Sněmovně uzákonění ochrany oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů. Začlenění příslušné evropské směrnice do českého právního řádu nabralo zpoždění a Evropská komise už kvůli tomu podala na Česko žalobu Soudnímu dvoru EU se žádostí o vyměření pokuty. Ve stejné fázi sněmovního projednávání je také například nová branná legislativa. Týká se mimo jiné rozšíření možností obyvatel k zapojení do obrany Česka a zakotvení vynakládání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat, ujistil Pavel Zelenského

11.04.2024 18:08 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek osobně ujistil ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o…

Sněmovna schválila novou definici znásilnění

10.04.2024 12:58 Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou…

Vážná nehoda v Polici nad Metují si vyžádala zraněné. Auto srazilo chodce

09.04.2024 18:51 Vážná nehoda se v úterý odpoledne stala v Polici nad Metují na Náchodsku. Auto u místního…

Zemřel dlouholetý politik Jaroslav Bašta

08.04.2024 10:03 V noci na pondělí zemřel ve věku 75 let poslanec SPD a signatář Charty 77 Jaroslav Bašta. Zemřel po…

ANO by jasně vyhrálo volby. Lidovci zažívají propad preferencí

07.04.2024 16:08 Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu vyhrálo nejsilnější opoziční hnutí ANO, volila by ho téměř…

Související:

Nejnovější