Sněmovna schválila program schůze. Trvalo to 31 hodin

Sněmovna schválila dnes večer po skoro 31 hodinách od úterního zahájení program schůze. Debatu o jeho úpravách využilo opoziční hnutí SPD k rozsáhlým obstrukcím ve snaze oddálit opětovné projednání sporné novely pandemického zákona, kterou vetoval Senát. Pandemická novela se stala prvním bodem schůze, poslanci už o ní zahájili debatu.

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Sněmovna v této souvislosti rozhodla z podnětu vládní koalice o omezení řečnické doby. Poslanci bez přednostního práva budou moci na návrh předsedy klubu KDU-ČSL Marka Výborného vystoupit v diskusi o novele jen jednou, a to nejvýše deset minut.

Rozhodování o úpravách návrhu programu schůze, jak je v předchozích hodinách přednášeli jednotliví poslanci, zabralo přes hodinu. Jednalo se téměř o osm desítek hlasování. Sněmovna hlasy koaliční většiny všechny opoziční obstrukční i další iniciativy odmítla.

Bez přestávek na schůze opozičních frakcí, sněmovních výborů a vedení dolní komory s představiteli poslaneckých klubů, které byly nejvýš dvouhodinové, poslanci jednali a hlasovali o programu zhruba 20 hodin.

Při prvním schvalování počátkem února dolní komora pandemickou novelu hlasy koalice prosadila ve stavu legislativní nouze po zhruba 35 hodinách. Schvalování programu tehdy trvalo kvůli obstrukcím SPD asi 23 hodin.

Pandemická novela obyvatele neomezuje, hájil ji ve Sněmovně ministr

Novela pandemického zákona obyvatele neomezuje a omezovat nebude, jde o pojistku, řekl dnes ve Sněmovně při obhajobě sporné vládní předlohy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Naopak předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura opět mluvil o útoku na práva a svobody lidí. Dolní komora projednává pandemickou novelu znovu kvůli senátnímu vetu z minulého týdne. Senát ji odmítl zejména kvůli možné protiústavnosti některých ustanovení.

"Pandemický zákon v žádném případě neomezuje občany a ani omezovat nebude," prohlásil Válek. Zopakoval, že jde o pojistku pro bezpečí obyvatel pro případ, že by se na podzim objevila jakákoli nová mutace koronaviru nebo že by se epidemická situace zhoršila. Ministr rovněž poukazoval na to, že zákon umožňuje i řadu technických záležitostí, které zajišťují komfort a servis občanů.

Okamura zopakoval, že poslanci SPD novelu nepodpoří a podnikají všechny možné kroky v souladu se sněmovním jednacím řádem tak, aby jejímu přijetí zabránili. Hnutí SPD obstruovalo už jednání o programu schůze, který byl schválen po skoro 31 hodinách od úterního zahájení zasedání. Koalice sice nyní prosadila ve Sněmovně omezení doby k vystoupení poslanců na jednou deset minut, pro Okamuru jako řečníka s přednostním právem ale neplatí.

Předseda SPD označil pandemický zákon za zbytečný. Umožňuje podle něho restrikce, které jsou jinak možné jen při vyhlášeném nouzovém stavu. "Chcete ovládat životy občanů za každou cenu," prohlásil Okamura na adresu koalice.

Novela pandemického zákona zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři ji odmítli těsnou většinou hlasů, kritizovali také její zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. Z hlediska ústavnosti se pozastavovali například nad třídenní karanténou po návratu z rizikových zemí nebo po pozitivním antigenním testu a nad možností nařizování karantény nebo izolace i krátkou textovou zprávou.

K přehlasování senátního veta jsou nutné v dolní komoře hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců. Koalice potřebný počet členů dolní komory má.

Novela by dala úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat například i činnosti vykonávané přímo u zákazníka. Jde třeba o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snižuje po sněmovních úpravách na pětinu. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že by zákon podepsal.

Projednávání zdržují obstrukce SPD

Obstrukce SPD odstartoval v úterý odpoledne šestihodinovým projevem předseda hnutí Tomio Okamura, který podobně jako později v noci jeho straničtí kolegové navrhoval doplnění či změny programu. Schůzi poznamenal spor o to, zda vládní většina ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů prosadila noční jednání dolní komory v souladu s jednacím řádem. Hnutí SPD hodlá podat dvě stížnosti k Ústavnímu soudu - kvůli projednávání novely pandemického zákona ve stavu legislativní nouze a kvůli možnému porušení zákona o jednacím řádu. Kromě SPD měli námitky i zástupci ANO.

Podle oslovených právníků postup vládní koalice při schválení jednání přes noc neohrozí novelu pandemického zákona při případném soudním přezkumu. Ústavní soud už vícekrát dal najevo, že chrání ústavnost, nikoliv aplikaci jednacího řádu Sněmovny. Podle právníků je kvůli dění v dolní komoře namístě úprava jednacího řádu.

Sněmovna se musí pandemickou novelou opětovně zabývat kvůli tomu, že ji minulý týden těsnou většinou odmítl Senát. Při prvním schvalování počátkem února dolní komora novelu hlasy koalice prosadila ve stavu legislativní nouze po zhruba 35 hodinách, přičemž schvalování programu kvůli obstrukcím SPD trvalo 23 hodin.

Nedaleko sídla Poslanecké sněmovny na pražské Malé Straně dnes proti novele pandemického zákona znovu protestovalo několik desítek lidí na demonstraci, kterou opakovaně svolala iniciativa Chcípl PES. Protest se odehrál bez incidentů. Při předchozím schvalování normy se demonstrantů u Sněmovny sešlo několik stovek.

Zástupci iniciativy Chcípl PES dnes před začátkem protestu u Malostranského náměstí vyzvali na svém facebooku k tomu, aby lidé udělali "malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona". Uveřejnili přitom j jejich soukromé adresy poslanců. To odsoudil prezident Miloš Zeman, premiér Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i další politici. Policie podnikla opatření na ochranu rodin členů dolní komory, jejichž adresy byly zveřejněny.

Zveřejnění adres trvalého bydliště poslanců označili následně zástupci iniciativy Chcípl PES na svém facebooku za chybu. Výzvu pak upravila tak, aby lidé své stanovisko k novele řekli poslancům v jejich kancelářích v obvodech.

Novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senát novelu minulý čtvrtek zamítl. Senátoři, ale i její další kritici poukazují na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Pro přehlasování senátního veta je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů, vládní koalice jich má při kompletní účasti 108.

Policisté ještě v noci zadrželi muže, který v úterý večer na lince 158 telefonicky oznámil uložení bomby v budově Sněmovny, kde v té době jednali poslanci. Bezpečnostní odbor komory vyhodnotil tuto hrozbu jako nepředmětnou, přesto sněmovní prostory prohledali policisté se psem. Kriminalisté volajícího muže zadrželi na Mělnicku necelé dvě hodiny poté, co hovor o bombě přijali. Podezírají ho z šíření poplašné zprávy.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější