Sněmovna dnes v prvním čtení schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun

Sněmovna dnes v prvním čtení schválila hlasy vládní koalice základní parametry státního rozpočtu na letošní rok. Jde o jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun. Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla schodek o 97 miliard vyšší.

Poslanecká sněmovna

Loňský schválený schodek činil 500 miliard, hospodaření nakonec skončilo deficitem 420 miliard korun. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Nyní už poslanci nemohou tyto základní parametry měnit, mohou jen přesunovat peníze uvnitř rozpočtu.

Celkové příjmy a výdaje podpořilo 103 poslanců vládní koalice. Stalo se tak po téměř jedenáctihodinové debatě, v níž rozpočet kritizovali hlavně zástupci ANO včetně bývalých ministrů. Ke kritice se přidalo i hnutí SPD. Opozice hlasovala proti rozpočtu. Ačkoli si poslanci již dopředu schválili možnost jednat celou noc a také v sobotu, stihli o rozpočtu hlasovat ve 21:40.

Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) předložila svůj návrh rozpočtu s vyššími příjmy, nižšími výdaji i nižším schodkem. Protože Česko dosud nemá schválený rozpočet pro letošek, hospodaří od ledna v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet má nabýt účinnosti dnem následujícím po jeho vyhlášení. "Takže máme předpoklad, že rozpočtové provizorium by mohlo skončit nejpozději v polovině března a pak bychom už mohli hospodařit podle schváleného rozpočtu,“ upozornil dnes ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda již dříve uváděla, že provizorium bude trvat nejdéle do konce března.

Premiér Fiala označil rozpočet za protiinflační a úsporný. K rozpočtu se dnes před poslanci tradičně vyjádřil prezident Miloš Zeman. Řekl o něm, že není protiinflační, ani prorůstový.

Zeman měl výhrady k návrhu rozpočtu například kvůli škrtům v platbách do veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce nebo snížení investic. Kritizoval také, že návrh neruší žádné daňové výjimky, které podle něj stát stojí 380 miliard korun. Vyzval členy dolní komory k obnovení vyššího zdanění příjmů fyzických osob, což by příjmy státu zvýšilo o 90 miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na Zemanův projev rušení většiny daňových výjimek odmítl.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) rozpočtu vytkla, že nynější vláda pouze vzala původní návrh bývalého kabinetu a seškrtala v něm, co se dalo. Další politici ANO pak rozebírali jednotlivé oblastI rozpočtu podle svého zaměření. Vytýkali nedostatek peněz na jednotlivé účely nebo zpochybňovali vládou uváděné úspory.

"Já si myslím, že rozpočet by hlavně neměla být hra s čísly, o které každý zasvěcený ví, že to není pravda,“ prohlásil bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Škrty v rozpočtu jsou podle něj jenom na papíře. Pozastavoval se například nad tím, že v době zdražujících potravin nechává stát 65 korun denně na potravinové dávky pro vězně. "Já jsem slyšel dnes pana ministra Stanjuru, že chce štíhlý stát. Já jsem netušil, že začne zrovna vězni,“ podotkl.

Do kritiky rozpočtu se zapojili i poslanci SPD. Například Jan Síla uvedl, že návrh rozpočtu snižuje příliv peněz do zdravotnictví. Je jen těžko pochopitelné, proč se šetří na zdravotnictví, které je dlouhodobě podfinancované, domnívá se.

Ekonomický expert ODS, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček řekl, že nynější návrh rozpočtu je maximum možného a nešlo šetřit víc. "Je to pouze rozcvička na rozpočty v příštích letech," uvedl. V dalších letech bude podle něho potřeba velkým tempem snižovat schodek a snížit podíl výdajů, které určují zákony. "Nepůjde to bez systémových změn ve zdravotním a penzijním systému," poznamenal.

Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března. Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější