Nestěžuje si, řekl Fiala opozici. Sněmovna jedná o návrhu na vyslovení nedůvěry

Sněmovna se dnes ráno vrátila k debatě o návrhu opozičního hnutí ANO na vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Druhý jednací den schůze zahájilo vystoupení pirátského ministra Michala Šalomouna (za Piráty), který přiblížil legislativní činnost kabinetu, kterého informacemi o své činnosti vystřídali ministr kultury Martin Baxa (ODS) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a debata o dezinformacích.

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Do běžné debaty je stále přihlášeno pět desítek poslanců z opozičního i vládního tábora. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině i omluvám některých opozičních zákonodárců je téměř jisté, že ani nynější druhý pokus o svržení kabinetu nebude úspěšný.

Šalomoun mimo jiné uvedl, že Fialova vláda za rok navrhla srovnatelný počet zákonů, jako činil roční průměr předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO). Počet dalších právních předpisů, tedy nařízení vlády a vyhlášek, vydaly nynější kabinet a ministerstva podle Šalomouna v průměru více. Baxa mimo jiné uvedl, že nikdy nechtěl být hercem v Babišově prezidentské kampani. "Ale jeho volební štáb tomu tak chtěl, a tak jsme tady my všichni na této zcela zbytečné schůzi," poznamenal. Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) k tomu řekla, že Baxa je pro ni "hercem v roli ministra kultury", což později upravila na "ochotníka". Debata se pak stočila k úvahám vlády o tom, jak se postavit šíření dezinformací.

Ministryně Helena Langšádlová (TOP 09) vyzdvihla svobodu slova, dezinformace ale podle ní patří k hybridním hrozbám. Jejich šíření může mít charakter až vojenských operací, uvedla. Opozice ale obviňovala vládu, že pod rouškou boje s dezinformacemi chystá omezování kritických názorů. "Ohrožení svobody slova cítíme každý den," řekl šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Poslanec SPD Vladimír Zlínský varoval před tím, že lidé se budou bát uveřejnit cokoli, co nebudou mít stokrát ověřeno. Může to podle něho postihnout nápaditost a kreativitu. Do debaty se zapojil i místopředseda Sněmovny a bývalý ministr Karel Havlíček (ANO), který si postěžoval na šíření parodického obrázku se sdělením, že svého psa venčí ve 3:00. "Já ho venčím ve 4:30. Mně se to dotýká a dotýká se to i mého psa," uvedl.

V úterní jednací den trvala diskuse skoro 12 hodin a ovládli ji zástupci vládního tábora. Schůze se koná před finále volby prezidenta, v němž se utkají bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel a předseda ANO Babiš. Někteří vládní politici vinili ANO z toho, že schůze je součástí Babišovy kampaně. Zástupci ANO to popírali a poukazovali na to, že Babiš v dolní komoře nebyl. Omluvil se i dnes.

K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů.

V úterý trvala vystoupení ministrů do večera. Pak vystupovali v běžné debatě zejména poslanci vládního hnutí STAN, opoziční zákonodárci na ně mohli krátce reagovat. Z opozičních představitelů se k projevům i díky přednostním řečnickým právům dostali tři zástupci ANO Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura.

V 10:00 se v místnosti poblíž jednacího sálu Sněmovny sešli ministři na pravidelném zasedání, které se obvykle odehrává ve Strakově akademii. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) novinářům řekl, že technické komplikace koalice překoná a "vydrží". Je podle něj právem opozice jednání o nedůvěře vyvolat. "Aktivně se diskuse účastníme, obhajujeme dobré kroky vlády, do diskuse se hlásí i koaliční poslanci. Pokud někoho překvapuje, že když svolá schůzi, že se i ostatní hlásí o slovo, tak tomu nerozumím," konstatoval.

Na Malostranské náměstí svolali demonstraci kritici vlády, před devátou jich tam bylo zhruba 20. Přilehlou Sněmovní ulici, odkud se vchází do hlavní jednací budovy dolní komory, dnes policie pro veřejnost uzavřela. Hlídka pouštěla pouze ty, kteří se prokázali průkazem pro vstup do Sněmovny, a místní obyvatele. Podobně tomu bylo při obdobných protestech, například proti covidovým opatřením.

Sněmovní diskuse vyplnila dnes další čtyři hodiny

Sněmovní diskuse o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) vyplnila dnes další čtyři hodiny. Pokračovat bude po obvyklé polední přestávce od 14:00. O slovo se aktuální hlásí čtyři desítky opozičních i koaličních poslanců. Dopoledne podobně jako v úterý před den střídali u řečniště členové kabinetu. O své práci hovořili ministři pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), kultury Martina Baxa (ODS) a zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na jejich vystoupení pak krátce reagovali zejména opoziční zákonodárci.

Někteří ministři opět dávali sněmovní jednání vyvolané opozičním hnutím ANO do souvislosti s prezidentskou kandidaturou jeho předsedy Andreje Babiše, což však ANO odmítá. Babiš se z jednání omluvil, měl by přijít až na hlasování. Nekula míní, že dolní komora by se měla věnovat smysluplnějším tématům. Druhý pokus o vyslovení nedůvěry Fialově vládě označil ministr vzhledem k poměru hlasů ve Sněmovně za "divadlo se zbytečnou ztrátou času". "Je to jen zoufalá snaha udržet šanci na prezidentský mandát Andreje Babiše," řekl Nekula.

Poslankyně ANO Margita Balaštíková naznačila, že pokud by se o vládě hlasovalo tajně, poměr sil ve Sněmovně by byl jiný. Líčení Nekuly o jeho činnosti podle poslankyně psal "nějaký Hans Christian Andersen" z ministerstva zemědělství.

Baxa mimo jiné uvedl, že nikdy nechtěl být hercem v Babišově prezidentské kampani. "Ale jeho volební štáb tomu tak chtěl, a tak jsme tady my všichni na této zcela zbytečné schůzi," poznamenal. Baxa ji nazval absurdním divadlem. Na druhou stranu ale ministr přivítal, že mu Babišův volební štáb umožnil prezentovat svou práci. Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) k tomu řekla, že Baxa je pro ni "hercem v roli ministra kultury", což později upravila na "ochotníka a ještě k tomu velmi mizerného".

Debata se stočila i k úvahám vlády o tom, jak se postavit šíření dezinformací. Opozice v ní obviňovala kabinet z toho, že pod rouškou boje s dezinformacemi chystá omezování kritických názorů.

V úterý trvala vystoupení ministrů do večera. Pak vystupovali v běžné debatě zejména poslanci vládního hnutí STAN, opoziční zákonodárci na ně mohli krátce reagovat. Sněmovní debata o snaze o pád kabinetu trvá od úterního zahájení celkem skoro 16 hodin.

K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů, někteří zákonodárci jsou navíc z jednání omluveni.

Premiér Fiala řekl opozici, ať klade vládě věcné otázky a nestěžuje si

Pokud chce opozice vést debatu rozumně, má klást vládě věcné otázky, nestěžovat si a neplakat. Na adresu opozičních poslanců to dnes ve Sněmovně řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozpravě před hlasováním o nedůvěře jím vedené pětikoaliční vládě. Reagoval tak na výtky opozičních poslanců, kteří si stěžovali na to, že s nimi vláda nechce komunikovat. Například předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala dnes odpoledne obvinil koalici, že ze schůze k nedůvěře vládě udělala frašku. Poslankyně ANO Berenika Peštová poukazovala na to, že koalice neumožní schvalovat mimořádné schůze svolané na popud opozice a opomíjí opoziční návrhy zákonů.

"Já jsem poslouchal v médiích i tady jak od včerejška pláčete a stěžujete si, že členové vlády vystupují, argumentují, říkají, co vláda udělala, co se povedlo v jednotlivých resortech. A pak zas, když se ministři přestanou hlásit a můžete vystupovat, tak si zase stěžujete, že členové vlády nemluví. Tak to se vám nemůžeme zavděčit nikdy. My se vám zavděčit nechceme. Ale pokud chcete tu debatu vést rozumně, tak nám klaďte věcné otázky a pořád si nestěžujte a neplačte tady," prohlásil premiér Fiala. Také uvedl, že kdyby opozice nedělala obstrukce a neblokovala dlouhé hodiny jednání o programu schůze, mohla by se Sněmovna bavit o věcech, které jsou pro všechny užitečnější.

Opozice se podle místopředsedy Sněmovny za ODS Jan Skopečka nemůže divit tomu, že koalice nechce asistovat prezidentské kampaní předsedy ANO Andreje Babiše tím, že bude budou mluvit jen opoziční poslanci a vláda bude mlčet. "Prosím, oprostěte se od toho, že toto je nějaká předvolební kampaň pana Babiše. Není tady," žádala na plénu Peštová (ANO).

Fialovo vystoupení odhalilo podle Aleše Juchelky (ANO) rozpor mezi školou a praxí. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová souhlasila s výrokem, že opozice je nervózní z toho, co Fialův kabinet dokázal. "A většina občanů je nervózní z toho, jestli to vůbec přežije," prohlásila. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že si nepamatuje, že by v minulých dvou volebních obdobích tehdejší vládní tábor umožnil opozici nějakou mimořádnou schůzi. "Nářky jsme tady tehdy zase vedli my," podotkla. V nynějším období podle Pekarové Adamové koalice přistupuje k opozici velkoryse, zadá ale odborníkům zpracování srovnání.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější