Sněmovna uznala za genocidu hladomor na Ukrajině za Stalinova režimu

Sněmovna uznala hladomor na Ukrajině v letech 1932 až 1933 za genocidu ukrajinského národa. V dnešním usnesení tento zločin, masovou represi a porušování lidských práv a svobod důrazně odsoudila a vyjádřila soustrast příbuzným a blízkým obětí. Už před 15 lety poslanci hladomor odsoudili jako dílo "zrůdného totalitního režimu".

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Rovněž podle aktuálního usnesení jej úmyslně a cíleně vyvolal "zločinný stalinský režim", byl "cynicky a krutě naplánován".

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjadřuje v kontextu současné válečné agrese Ruské federace proti Ukrajině svoji odhodlanost přispět k prosazování mezinárodních principů, včetně odhalování pachatelů těchto zločinů, které by zabránily tomu, aby se v budoucnu mohla podobná tragédie kdekoli na světě opakovat," stojí dále v usnesení, jehož návrh předložili předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanec ODS Pavel Žáček, který vede bezpečnostní výbor.

Dolní komora podle Pekarové Adamové splácí schválením usnesení další historický dluh. "Zejména s ohledem na pokračující brutální ruskou agresi na Ukrajině, která je navíc doprovázena intenzivní dezinformační ofenzivou a snahou překrucovat dějiny, je důležité připomínat skutečnou zločineckou podstatu hladomoru z počátku 30. let minulého století," uvedla. 

"Hladomor před devadesáti lety na Ukrajině byl pokusem sovětské bolševické moci o cílenou genocidu ukrajinského národa. Současná agrese ozbrojených sil Ruské federace proti svobodné a svrchované Ukrajině a válečné zločiny ruských vojáků potvrdila vysokou naléhavost připomenutí této tragické historické události. Jak se dnes všichni vnímáme, Putinovo Rusko převzalo to nejhorší z krvavého odkazu totalitního Sovětského svazu," dodal Žáček v tiskové zprávě Sněmovny.

Komunistickým režimem vyvolaný hladomor podle nejpesimističtějších odhadů historiků způsobil v celém Sovětském svazu smrt až deseti milionů lidí. Polovina z nich podle kyjevských badatelů zemřela na Ukrajině. Podle některých historiků hladomor sovětská vláda vyvolala záměrně, aby zadusila ukrajinské touhy po nezávislosti. Za sovětské éry bylo masové hladovění střeženo jako státní tajemství.

Stalinův režim zahájil v roce 1932 násilnou kolektivizaci venkova, při níž bylo do té doby soběstačným rolníkům označovaným propagandisticky za "kulaky" zabavováno nejen obilí, mouka, zelenina a hospodářský dobytek, ale i osivo na další rok. Výsledkem byl hladomor. Mezi zoufalým obyvatelstvem se rozšířil i kanibalismus. Lidé, kteří protestovali, byli posláni na Sibiř, nebo zastřeleni.

Rusku používání pojmu genocida v souvislosti s hladomorem vadí. Brání se tím, že se nejednalo o plánovité vyhlazování ukrajinského národa, protože útlakem bolševiků tehdy trpěly všechny sovětské národy včetně Rusů.

Za akt genocidy uznaly hladomor na Ukrajině mimo jiné Spojené státy, Polsko, Maďarsko a pobaltské státy. Genocida je záměrné a systematické ničení národnostní, etnické, náboženské nebo kulturní skupiny. Podle mezinárodního práva jde o zločin.

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Související:

Nejnovější