Sněmovní bezpečnostní výbor nepřímo podpořil Mlejnka v čele ÚZSI

Sněmovní bezpečnostní výbor nepřímo podpořil Petra Mlejnka v čele civilní rozvědky. Hlasy koaličních poslanců se v dnešním usnesení postavil za dřívější vyjádření členů vlády, podle nichž kabinet neshledal k Mlejnkovu odvolání důvody. Poslanci opozičního hnutí ANO neprosadili ve výboru výzvu vládě, aby vnitro neřídil ministr za STAN, nyní je v čele ministerstva předseda tohoto hnutí Vít Rakušan.

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Neuspěli ani s návrhem, podle kterého by bezpečnostní výbor vyzval nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) k rezignaci .

Poslanci se zabývali aférou kolem Mlejnkových kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr. Jednání se účastnili Mlejnek i Rakušan. Debata trvala zhruba 2,5 hodiny.

"Bezpečnostní výbor podporuje rozhodnutí prezentované ministrem vnitra po jednání vlády 17. srpna 2022, podle něhož nebyly shledány důvody k odvolání ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace," stojí v usnesení, které výbor přijal na návrh člena za STAN Petra Letochy. Pro hlasovalo osm přítomných koaličních členů výboru, šest poslanců opozičního ANO bylo proti.

Výzvu vládě k výměně ministerských resortů neprosadil místopředseda výboru za ANO Jiří Mašek. Výzvu k Mlejnkově rezignaci pak neúspěšně prosazoval jeho kolega z hnutí Milan Brázdil.

Výbor na závěr zamítl i další návrh poslanců ANO, konkrétně Maška, kterým by doporučil ministru vnitra, aby Mlejnka prozatím postavil mimo službu. Výbor ale na druhou stranu na návrh Letochy v souladu se zákonem uvedl, že nezbytnou podmínkou výkonu funkce ředitele ÚZSI je osobnostní a bezpečnostní způsobilost a získání osvědčení pro stupeň přísně tajné. Mlejnek v minulosti získal prověrku na stupeň tajné.

Mašek na tiskové konferenci po schůzi výboru poznamenal, že ho jednání příliš nepřesvědčilo, například co se týče Mlejnkových odpovědí na podnikání jeho manželky. Ani v případě, že šéf ÚZSI získá bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, podle Maška některé problémy nepadnou. Medializace kauzy je podle něj tak ohromná, že i stín podezření by měl vést k tomu, že bude na pozici ředitele civilní rozvědky vybrán jiný kandidát.

Předseda výboru Pavel Žáček (ODS) označil jednání výboru za korektní. "Všechny připravené otázky byly položeny a domnívám se, že z podstatné části odpovězeny," řekl novinářům. Bez odpovědi zůstaly jen dotazy, kvůli kterým by bylo nutné veřejnou schůzi výboru uzavřít kvůli projednávání utajovaných informací. Žáček to zdůvodnil navazujícím zasedáním Stálé komise pro kontrolu činnosti ÚZSI ke stejnému tématu, které je uzavřené.

Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná dnes v podvečer.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v Dopravním podniku hlavního města Prahy více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Po jednání bezpečnostního výboru se kauzou kolem Mlejnka zabývá komise pro ÚZSI

Po jednání sněmovního bezpečnostního výboru se začala kontakty ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka s obviněným podnikatelem Michalem Redlem zabývat komise pro kontrolu civilní rozvědky. Na rozdíl od výboru, jehož jednání bylo otevřené pro novináře a on-line přenášeno některými médii, je zasedání komise neveřejné. Stejně jako na předchozí schůzi byli na jednání pozváni ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i Mlejnek.

Vláda minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání neshledala. Rakušan dnes před členy výboru zopakoval, že funkci by Mlejnek přestal vykonávat, pokud by nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér Petr Fiala (ODS) se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná dnes večer. Na jednání chce slyšet informace z výboru vedeného poslancem ODS Pavlem Žáčkem i z komise, které předsedá poslankyně ANO Taťána Malá.

Ve výboru poslanci ANO neprosadili výzvu vládě, aby ministerstvo vnitra neřídil ministr za STAN. Neprosadili ani výzvu šéfovi civilní rozvědky k rezignaci.

Mlejnek ve výboru přiblížil svou dřívější kariéru i bezpečnostní prověrky, které získal. Spekulace kolem nich odmítl. Nový ředitel ÚZSI také uvedl, že v září vládě předloží nový návrh priorit činnosti civilní rozvědky. Připravuje také novou strukturu úřadu s cílem zefektivnit její řízení. Nynější aféra podle Mlejnka neprospívá bezpečnostní komunitě a "nepřispívá klidu na práci".

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější